ISALA

ECHT-kwalificatie voor Elske Bonhof

​Elske Bonhof, handtherapeut bij Isala, heeft als tweede van Nederland de Europese certificering als handtherapeut ontvangen. De ECHT-kwalificatie (European Certified Hand Therapist) is een erkenning van haar kennis en kunde op het gebied van handtherapie.

Elske ontving het ECHT-certificaat op vrijdag 19 juni in Milaan tijdens een internationaal congres voor handtherapie van mevrouw Roma Bhopal, voorzitter van de ECHT commissie van de European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT). 

Handtherapeut Elske Bonhof met haar Europese certificering. Naast haar Roma Bhopal, voorzitter van de European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT).

 

Elske: ‘Eén van de criteria om het certificaat te krijgen, is het laten zien welke professionele ontwikkelingen je persoonlijk doormaakt in het vak handtherapie. Dat doe je door een portfolio te presenteren aan de hand van cases en dat je aantoont hoe je wetenschap integreert in de dagelijkse praktijk. De certificering is een kroon op het werk, volgens de commissie die de certificaten uitreikt. En zo voelt dat ook voor mij. Ik ben er trots op!’

Cases

Elske diende als onderdeel van haar portfolio twee cases van patiënten in. Zo heeft een patiënt met een polsblessure een trainingsprogramma gevolgd. ‘Dit trainingsprogramma zit nog wel in de onderzoeksfase’, legt Elske uit. ‘Het doel is de pols zodanig functioneel te trainen dat hij minder klachten krijgt tijdens dagelijkse activiteiten. Normaal gesproken is een operatie nodig om de banden van de pols en de onderarm weer met elkaar te verbinden door het bijvoorbeeld te hechten. Nu heb ik de patiënt nagenoeg pijnvrij kunnen maken met handtherapie training en zag de patiënt af van een operatie.’ 

European Federation of Societies for Hand Therapy (EFSHT)

De EFSHT is een non-profit organisatie die 1800 handtherapeuten uit Europa vertegenwoordigt. Een van de uitgangspunten van de EFSHT is het in Europees verband ontwikkelen van gemeenschappelijke behandeltrajecten voor handtherapie. Criteria om in aanmerking te komen voor certificering zijn bijvoorbeeld het doen van onderzoek, participeren in wetenschappelijk onderzoek, publiceren en het houden van presentaties en ook lesgeven.