ISALA

Mortuariumzorg bij Isala

Het consumentenprogramma KASSA heeft in de uitzending van zaterdag 29 maart aandacht besteed aan mortuariumzorg. Ook Isala heeft een mortuarium in het ziekenhuis. Dit mortuarium is in eigen beheer. Het mortuarium van Isala heeft openingstijden van 8.00 tot 22.00 uur op maandag t/m vrijdag en van 14.00 tot 18.00 uur op zaterdag en zondag.

Voorlichting

Afhankelijk van de situatie worden nabestaanden van de overledene ingelicht over het verdere verloop door een verpleegkundige op de afdeling in ons ziekenhuis, door een mortuariummedewerker van Isala of door de begrafenisondernemer. De focus van de Isala verpleegkundige of Isala mortuariummedewerker ligt daarbij op de eerste opvang van de familie en de toelichting op het verdere verloop. Ook wordt direct geadviseerd contact op te nemen met de begrafenisondernemer om de uitvaart te regelen. De nabestaanden bepalen zelf welke begrafenisondernemer ze willen inschakelen. De nabestaanden maken met de begrafenisondernemer afspraken over de uitvaart en de verdere dienstverlening vanuit het mortuarium.

Mocht het eerste contact met de familie in het mortuarium plaatsvinden met de mortuariummedewerker van Isala, dan kan deze een deel van de voorlichting overnemen die normaliter door de begrafenisondernemer wordt verricht. Ook hier ligt de focus op de eerste opvang van de familie, ruimte geven voor verwerking van emoties en toelichting op het vervolgproces. Een folder over de dienstverlening van het mortuarium wordt in productie genomen.

Kosten

Het basistarief van het mortuarium van Isala bedraagt € 95,- per 24 uur. Voor de eerste 12 uur dat de overledene in het mortuarium van Isala is opgebaard, worden geen kosten in rekening gebracht. Indien de nabestaanden buiten de openingstijden een bezoek willen brengen aan het mortuarium, kan dit in onderling overleg. Hier worden meerkosten voor in rekening gebracht. Dit wordt ook gemeld bij de nabestaanden door de mortuariummedewerker van Isala of de begrafenisondernemer. De kosten die in rekening worden gebracht voor de dienstverlening van het mortuarium worden gefactureerd aan de begrafenisondernemer, en niet rechtstreeks aan de familie. Deze keuze is gemaakt uit empathische overwegingen.​