Contact
  1. 5033-Welkom Neonatale intensive care

Uw pasgeboren kind is opgenomen op de Neonatale intensive care afdeling (NICU) van Isala. De Neonatale intensive care biedt medische zorg aan te vroeg geboren en/of zieke pasgeborenen die intensieve zorg en behandeling nodig hebben.

De start die u en uw kind maken, is ongetwijfeld anders dan dat u zich heeft voorgesteld. Wij zullen al het mogelijke doen om u bij te staan. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft of wanneer u ergens niet tevreden over bent.

De afdeling

De Neonatale intensive care bevindt zich in gebouw V4, op de vierde etage (V4.4) De afdeling is verdeeld in drie units (zalen) en heeft 17 bedden.

De afdeling en de units zijn bereikbaar via de volgende telefoonnummers:

  • algemeen nummer 088 624 52 71
  • unit 1: 088 624 61 31
  • unit 2: 088 624 61 32
  • unit 3: 088 624 61 33

Op de NICU werkt een team bestaande uit; artsen, arts-assistenten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en afdelingsassistenten.

Afdeling NICU

Bezoek

U bent als ouder/verzorger de hele dag van harte welkom. Om privacy redenen verzoeken wij u bij uw eigen kind te blijven. U ontvangt van ons een badge. Wilt u deze zichtbaar dragen zodra u op de afdeling bent? Het kan voorkomen dat we u vragen om even buiten de zaal te wachten, wanneer er sprake is van een acute situatie, er een steriele handeling wordt verricht of wanneer er een patiëntenoverleg op de afdeling plaatsvindt. Verder:

  • Er mogen maximaal twee personen tegelijk bij uw kind zijn, waarvan altijd één de ouder/verzorgende is. Bij een tweeling mogen in totaal vier personen op bezoek komen onder begeleiding van een ouder/verzorgende.
  • Per bezoek mag één keer gewisseld worden.
  • Natuurlijk zijn broertjes en zusjes nieuwsgierig naar het nieuwe gezinslid: wilt u dit wel eerst met de verpleegkundige overleggen vóórdat u met uw kind(eren) op bezoek komt? De verpleegkundige stelt u dan een aantal vragen over kinderziektes om een eventueel besmettingsrisico te bepalen.
  • Natuurlijk mag u foto’s en films maken van uw kind. Maar met het oog op privacy niet van andere kinderen, ouders en medewerkers zonder hun uitdrukkelijke toestemming.
  • Uw handtas en eventuele kostbaarheden mogen mee naar binnen; Isala is echter niet aansprakelijk voor diefstal. U kunt uw persoonlijke bezittingen ook opbergen in een kluisje, deze vindt u in de wachtruimte voor ouders. U ontvangt een pasje van de secretaresse. Wordt uw kind 's avonds of 's nachts opgenomen, dan ontvangt u het pasje de volgende dag.
  • Zet uw mobiele telefoon op de stil modus. Wilt u bellen, dan kan dat in de openbare ruimtes.
  • De afdelingsdeuren zijn vanaf 22.00 uur gesloten. Bij de deur hangt een bordje met een  telefoonnummer die u dan kunt bellen. De verpleegkundige opent dan de deuren.
Let op
Neem vóórdat u naar de afdeling komt, eerst contact op met onze afdeling als:
  • u verkouden bent, koorts, diarree, huiduitslag of een koortslip heeft;
  • er in uw directe omgeving (gezin, school, kinderopvang, vriendjes) een besmettelijke infectieziekte heerst, zoals griep, bof, rode hond, waterpokken, mazelen, roodvonk, kinkhoest, zesde ziekte of krentenbaard;
  • uw kind nu of de afgelopen 72 uur ziekteverschijnselen heeft gehad zoals neusverkoudheid, koorts, spugen of diarree.

Hygiëne

Komt u op bezoek, dan gelden de volgende regels:

  • Hang uw jas aan de kapstok in de wachtkamer.
  • Doe horloge en sieraden af, vóórdat u de unit op gaat.
  • Reinig uw handen, bij binnenkomst en bij het verlaten van de unit, met handenalcohol tot aan de ellebogen. Reinig uw handen vooral ook na het gebruik van uw mobiele telefoon, omdat zich daar veel bacteriën verzamelen. 
  • Was uw handen met zeep bij zichtbaar vuil.
  • Houd uw nagels kort en draag geen nagellak.

Knuffels

Met het oog op hygiëne zijn knuffels niet toegestaan. U mag wel spuugdoekjes en kleertjes voor uw kind meenemen; deze dienen van tevoren gewassen te zijn op tenminste 60°C. 

Opnamegesprek

Nadat uw kind is opgenomen, krijgt u zodra het mogelijk is een gesprek met een arts of verpleegkundig specialist. Tijdens het gesprek wordt de medische conditie van uw kindje besproken en krijgt u uitleg over de behandeling. Daarnaast ontvangt u informatie over de problemen die verder bij uw kindje zouden kunnen optreden tijdens de opname. Uiteraard kunt u ook vragen stellen.

Contact met uw kind

Zelf verzorgen

Wij willen u als ouders/verzorgers zoveel mogelijk in staat stellen de dagelijkse zorg voor uw kind zelf te doen. Omdat het belangrijk is dat u contact heeft met uw kind, stimuleren wij dit op allerlei manieren. De vorm van contact hangt af van de situatie of het welzijn van uw kind en van uzelf. Door uw kindje aan te raken kunt u op een eenvoudige en mooie manier contact maken en liefde geven. Zodra het mogelijk is, kunt u een deel van de verzorging overnemen, zoals luiers verschonen, temperaturen, wassen, mondje verzorgen etc. U en uw kind leren elkaar zo beter kennen en de hechting wordt bevorderd.

Om de verzorgingsmomenten van uw kind op uw komst af te stemmen, horen wij graag wanneer u komt. De verpleegkundige legt u uit waar u dit kunt noteren.

Te vroeggeboren baby

Kangoeroeën (buidelen)

Als de conditie van uw kind het toelaat kunt u als ouders buidelen. Uw kind komt dan één of meerdere keren per dag, met alleen een luier aan, bij u op de blote borst te liggen. Hij of zij zal uw lichaamswarmte, ademhaling, geur en stem ervaren en herkennen. Buidelen bevordert de hechting en is heilzaam voor pasgeborenen en hun ouders. Een goede lichaamshygiëne is hierbij van groot belang.

Borstvoeding

Met moedermelk krijgt uw kind de optimale voedingsstoffen binnen voor groei en ontwikkeling. Bovendien is uw kind minder vatbaar voor het krijgen van een infectie. Moedermelk wordt doorgaans ook beter verdragen dan kunstvoeding en het bevordert de hechting tussen moeder en kind. Ook wanneer uw kind gedeeltelijk moedermelk/borstvoeding krijgt, heeft dit een positief effect op de gezondheid. De moedermelk kan aangevuld worden met kunstvoeding of extra voedingsstoffen. En verder:

  • Op de afdeling zijn kolfapparaten aanwezig.
  • Moeders kunnen in de ouderkamer of naast hun kindje op zaal kolven.
  • Borstvoeding mag maximaal 48 uur in de koelkast bewaard worden.
  • In de vriezer van een driesterren koelkast, is borstvoeding drie maanden houdbaar.
  • Moedermelk uit de vriezer is na ontdooien 24 uur houdbaar.
  • Het vervoer van moedermelk van huis naar het ziekenhuis moet gebeuren in een koeltas met bevroren elementen.
  • Op de afdeling hebben wij een vriezer. Per kindje vriezen wij maximaal vijf flesjes moedermelk in. Zo hebben wij altijd genoeg moedermelk voor uw kind op voorraad.
  • Heeft u ondersteuning nodig of vragen over het geven van borstvoeding en/of kolven? Dan kunt u terecht bij de lactatiekundige. De verpleegkundige van uw kind kan u hier meer informatie over geven.

Wanneer het niet mogelijk is om borstvoeding te geven, is er altijd een vervangende voeding beschikbaar die zo optimaal mogelijk is voor zieke pasgeborenen.

Kleertjes

In de couveuse hoeft uw kind geen kleertjes aan, omdat de couveuse zelf lekker warm is. Wanneer de lichamelijke conditie het toelaat en uw kind voldoende energie heeft voor het aan- en uitkleden, kan hij of zij in principe kleertjes aan. Nieuwe kleertjes moeten thuis eerst gewassen worden (op minimaal 60°C). En met het oog op hygiëne moeten de kleertjes iedere dag verschoond worden.

Dagboekje

Ieder kind krijgt een dagboekje. Dit is een waardevolle herinnering voor later. U mag zelf een dagboekje meebrengen en anders hebben wij er één voor u. Samen met u als ouders houden wij het dagboekje bij. Maar natuurlijk mogen familie en vrienden hier ook in schrijven.

Wetenschappelijk onderzoek

Op de Neonatale intensive care worden niet alleen zieke pasgeborenen behandeld en verpleegd, maar wordt ook medisch wetenschappelijk onderzoek verricht, om nieuwe en betere behandelmethoden te ontwikkelen. Voortdurend proberen artsen met nieuwe behandelingen betere resultaten te bereiken. De huidige medische zorg is mede tot stand gekomen door de uitvoering van vele onderzoeken in het verleden.

U kunt benaderd worden of uw kindje mag deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek. Voordat u besluit om hier wel of niet aan mee te werken, wordt u volledig geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek. Op deze wijze kunt u weloverwogen een besluit nemen. U bent niet verplicht deel te nemen aan een onderzoek. Wanneer u besluit niet mee te doen, heeft dit op geen enkele wijze nadelige gevolgen voor de behandeling van en zorg voor uw kind.

Maatschappelijk werk

Op de afdeling krijgt u begeleiding van medisch maatschappelijk werk. De gesprekken zijn vanzelfsprekend vertrouwelijk. De verpleegkundige van uw kind kan u hier meer informatie over geven. Verder verwijzen wij u ook graag naar de folder Medisch maatschappelijk werk.

Psychologische ondersteuning

Als blijkt dat meer steun nodig is dan alleen van medisch maatschappelijk werk, is er ook een mogelijkheid tot begeleiding door een psycholoog.

Ronald McDonald Huis

Een Ronald McDonald Huis is op loopafstand beschikbaar. Het Ronald McDonald Huis biedt een 'thuis ver van huis' aan gezinnen met een ziek kind. Uw gezinsleven kan op deze manier toch een beetje doorgaan. Bij een verblijf in het Ronald McDonald huis, krijgt u in het restaurant op de begane grond 25% korting. Overdag bestaat de mogelijkheid om in de Ronald McDonald huiskamer te verblijven. Deze bevindt zich in gebouw V4 op de derde verdieping (V4.3) en is geopend van 9.30 tot 21.30 uur. Voor meer informatie ga naar www.kinderfonds.nl/huis-zwolle/.

Online geboorteaangifte

Het is wettelijk verplicht om de geboorte van uw kind binnen drie dagen aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kind geboren is. Om deze aangifte voor u te vergemakkelijken, kunt u het ook online doen via de website van de gemeente Zwolle.

Let op
Vergeet u niet uw pasgeboren kind aan te melden bij uw zorgverzekeraar? Dit moet binnen vier maanden na de geboorte gebeuren. Daarmee voorkomt u dat u zelf moet betalen voor medische kosten.

Contact

Isala Zwolle

Neonatale intensive care (V4.4)
Dokter van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
088 624 52 71 (dag en nacht bereikbaar)

De units kunt u rechtstreeks bellen:

unit 1: 088 624 61 31
unit 2: 088 624 61 32
unit 3: 088 624 61 33

Laatst gewijzigd 12 juli 2022 / 5033 / L