ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Rechtzetten neustussenschot (septumcorrectie)

Uitleg en behandeling

Veel mensen hebben een scheef neustussenschot (septum). Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals een gevoel van verstopping of hoofdpijn. Met het rechtzetten van het neustussenschot (septumcorrectie) kunnen wij dergelijke klachten verhelpen. Hier leest u wat deze operatie inhoudt.

Neusfunctie

De neus is er zeker niet alleen voor de reuk, al is dit natuurlijk wel een belangrijke functie. De neus is vooral een deel van de ademhalingsorganen. In de neus wordt de ingeademde lucht verwarmd, bevochtigd en gereinigd. Zo wordt meer dan 95% van de deeltjes die onze lucht verontreinigen door de neus weggefilterd en onschadelijk gemaakt. De neus zorgt dus voor een zo goed mogelijke ademhaling. Daarnaast heeft de neus een belangrijke functie bij de stemvorming. Ook de afvoer van het traanvocht verloopt via de neus.

Storingen in de neusfunctie

De neusfunctie kan op veel manieren worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door een verkoudheid zoals die bij iedereen weleens voorkomt, of door een allergie (overgevoeligheid). Stoornissen in de neusfunctie kunnen vaak worden verergerd door een afwijkende vorm van het inwendige van de neus. Het meest voorkomend is een scheef neustussenschot, het deel dat de neushelften van elkaar scheidt.

Een scheef neustussenschot komt zeer vaak voor en kan leiden tot allerlei klachten. Denk aan een gevoel van verstopping, een verstoorde ademhaling of hoofdpijn. Het rechtzetten van het neustussenschot komt daarom veel voor. Deze operatie heeft dus tot doel om de neusfunctie te verbeteren.

Vooronderzoek

Na uw bezoek bij de KNO-arts plaatst de secretaresse van de KNO-artsen u op de wachtlijst. Het kan ook zijn dat zij u direct vertelt wanneer de opname- en operatiedag plaatsvinden. Meestal vindt de operatie op de opnamedag plaats.

Preoperatief onderzoek

De operatie vindt plaats onder plaatselijke of volledige verdoving (narcose). Als voorbereiding op de operatie, vindt er een preoperatief onderzoek plaats. De secretaresse van uw behandelend arts bespreekt met u hoe de afspraak op de polikliniek Preoperatief onderzoek gemaakt kan worden.

U heeft dan onder andere een afspraak met de anesthesioloog, die specialist is op het gebied van pijnbestrijding en verdoving (anesthesie). Voordat de anesthesioloog de verdoving kan toedienen, heeft hij of zij gegevens nodig over uw gezondheid. Zo zal hij of zij onder andere vragen of u al eerder bent geopereerd.

Meld zelf tijdens deze afspraak als u last heeft van losse tanden, nekklachten of problemen met het ver openen van uw mond. Gebruikt u medicijnen? Neem deze dan in de originele verpakking mee naar uw afspraak met de anesthesioloog.

Meer informatie vindt u in de patiëntenfolders 'Opname in Isala' en 'Verdoving'.

Operatie

Bij deze ingreep wordt uitsluitend geopereerd in het inwendige van de neus; er zijn dus geen zichtbare littekens te verwachten. Het kraakbeen en het bot van het neustussenschot worden vrijgelegd via een klein sneetje binnen in de neus. Hierna wordt het tussenschot rechtgezet. Zo worden uitstekende stukken verwijderd en kromme delen rechtgemaakt.

Het herstelde neustussenschot wordt vervolgens tijdelijk op zijn plaats gehouden door in de neus ingebrachte tampons. Aan weerszijden wordt zo het tussenschot in de juiste positie gesteund, zodat slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar kunnen groeien. Soms worden ter ondersteuning aan de buitenzijde van de neus ook nog enige pleisters aangebracht.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor korte tijd (1 à 2 uur) naar de uitslaapkamer. Als u voldoende bij kennis bent en de controles van bloeddruk en ademhaling in orde zijn, gaat u terug naar de verpleegafdeling. In principe gaat u op de dag van de operatie ook weer naar huis. De tampons worden na enkele dagen verwijderd; soms al na één dag. U kunt dan dus weer door de neus ademen.

Pijn

De pijn na de operatie is meestal gering en altijd goed met pijnstillers te bestrijden. In de neus en omgeving kan een dof gevoel optreden, omdat kleine zenuwen zijn uitgeschakeld. Dit verdwijnt vanzelf; het normale gevoel komt binnen enkele maanden helemaal terug.

Neus spoelen

Het is verstandig om de eerste week na de operatie de neus niet te snuiten. Beter is het om de neus schoon te spoelen met zout water (één afgestreken theelepel zout op één glas lauw water). Dit doet u door, voorovergebogen boven de wastafel, het zoute water op te snuiven. Eventueel kunt u spoelen met een 20cc-spuitje, verkrijgbaar bij de apotheek.

Contact

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de KNO-arts u tijdens het spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. U kunt ons ook bellen. De polikliniek KNO is te bereiken op telefoonnummer (038) 424 23 84.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde te raadplegen via www.kno.nl rubriek 'voorlichting'.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar de polikliniek KNO of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


20 oktober 2016 5068 326806 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht