ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Gastroscopie

Uitleg onderzoek en voorbereiding

Een gastroscopie is een intern onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en hoe u zich hierop voorbereidt.

In het kort

Bij een gastroscopie kijkt een maag, darm- en leverarts met een endoscoop (een kleine flexibele slang met een cameraatje) in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Het beeld van de camera wordt op een monitor weergegeven.

Voorbereiding

  • Tijdens dit onderzoek mag er geen voedsel meer in uw slokdarm of maag zitten. Daarom moet u ‘nuchter’ zijn. Dit houdt in dat u de avond vóór het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken.
  • Als het onderzoek ’s middags plaatsvindt, mag u ’s ochtends om 7.00 uur een licht ontbijt nemen. Bijvoorbeeld twee beschuitjes of één boterham. U mag hierbij een kop thee drinken.
  • Als u medicijnen gebruikt, mag u deze met een klein beetje water innemen.

Speciale aandachtspunten

  • Heeft u diabetes? Vraag dan bij het maken van de onderzoeksafspraak of u ’s morgens vroeg kunt komen.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Neem dan minimaal 5 dagen vóór het onderzoek contact op met de arts die deze medicijnen heeft voorgeschreven.
  • Heeft u een kunstmatige hartklep? Neem dan vóór het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.
  • Het is prettig om iemand mee te nemen, die u ook weer naar huis kan rijden.

Onderzoek

Melden

Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de secretaresse van de afdeling Endoscopie. Als u een aanvraagformulier van uw (huis)arts heeft gekregen, kunt u dit bij de secretaresse afgeven.

Bijtring

Om de endoscoop te beschermen, krijgt u een bijtring tussen uw tanden (kaken). Heeft u een brug of kroon in uw gebit? Meld dit dan aan de onderzoeksmedewerker en/of arts. 

Heeft u een gebitsprothese? Doe deze dan aan het begin van het onderzoek uit.

Inbrengen endoscoop

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde op een onderzoektafel. De endoscoop wordt met een speciale gelei ingesmeerd. De arts brengt de endoscoop via uw mond in en vraagt u te slikken. Dit kan een vervelend gevoel van kokhalzen geven. Vervolgens kan de arts de slang zelf verder opschuiven.

Lucht en boeren

Zo nu en dan blaast de arts een beetje lucht in de maag. Hierdoor ontplooit de maag zich, waardoor de arts de binnenkant van de maag goed kan bekijken. Waarschijnlijk moet u hiervan tijdens het onderzoek (en daarna) boeren. Dit is heel normaal, hiervoor hoeft u zich niet te schamen. Ook kan de arts via de endoscoop vocht en lucht wegzuigen. Zo nodig kan hij stukjes slijmvlies wegnemen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk.

Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer normaal eten en drinken, tenzij de arts anders met u afspreekt.

U krijgt een voorlopige uitslag van de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. De definitieve uitslag wordt opgestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

  • Als uw huisarts dit onderzoek heeft aangevraagd, spreekt hij verder met u af wat er gaat gebeuren. U kunt vijf werkdagen na het onderzoek bij hem terecht voor de definitieve uitslag.
  • Als uw medisch specialist dit onderzoek heeft aangevraagd, krijgt u zo nodig een poliklinische vervolgafspraak.

Mogelijke complicaties

Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden, bijvoorbeeld een longontsteking. Dit kan gebeuren als u zich verslikt in de maaginhoud. Daarom is het belangrijk om nuchter te komen.

Klachten

Als u na het onderzoek klachten heeft, kunt u contact opnemen met de arts die het onderzoek heeft uitgevoerd. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoend maag-, darm- en leverarts via de receptie.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Endoscopie, telefoon (038) 424 33 20 (tijdens kantooruren van 8.30 tot 17.00 uur) en (038) 424 50 00 (buiten kantooruren).

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken. In uw plaats kunnen we dan een andere patiënt helpen.


11 februari 2015 5087 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht