ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Longfunctie: Hyperventilatietest

Een hyperventilatietest wordt uitgevoerd om te onderzoeken of bepaalde klachten het gevolg zijn van hyperventilatie.

Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Eventuele medicijnen kunt u gewoon gebruiken zoals u gewend bent.

Het onderzoek

In de meeste gevallen meten wij eerst uw lengte en gewicht en vragen wij of u wel of niet longmedicatie heeft gebruikt. Voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen. Hierna begint de test. U krijgt een mondstuk in uw mond en een neusklem op uw neus. Via het mondstuk staat u in verbinding met meetapparatuur.

U begint met rustig ademen. Hierna vraagt de longfunctieanalist u gedurende enkele minuten (maximaal drie minuten) snel en diep in en uit te ademen. Na het snelle ademen, gaat u weer rustig ademen. Na vijf minuten normaal ademen mag het mondstuk uit de mond. U geeft aan of u tijdens het onderzoek last heeft gehad van klachten. Aan de hand van het herstel van uw ademhaling en de klachten die u tijdens het onderzoek heeft ondervonden, kan worden beoordeeld of uw klachten het gevolg zijn van hyperventilatie.

Wanneer krijgt u geen Hyperventilatietest?

Er zijn bepaalde situaties waarin het verstandiger is om een hyperventilatietest niet te laten plaatsvinden. Deze situaties worden contra-indicaties genoemd. In onderstaande situaties kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Longgeneeskunde.

  • Bij ischemisch hart- of hersenlijden (verminderde doorbloeding).
  • Bij epilepsie. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt dertig tot 45 minuten.

Klachten

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van vermoeidheid, tintelingen in handen en voeten, duizeligheid en hoofdpijn. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Wij adviseren u na deze test niet direct aan het verkeer deel te nemen in verband met mogelijke duizeligheid.

Waar moet u zijn?

Zwolle

Voor uw afspraak meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Meppel

Op de dag van onderzoek volgt u de lichtbruine lijn van de hoofdingang naar balie 49 (1e etage). Hier kunt u zich melden. Daarna neemt u plaats in wachtruimte 3 (longfunctie). Een longfunctieanalist haalt u op uit deze wachtruimte. Het is gewenst dat familieleden tijdens het onderzoek in de wachtkamer blijven zitten (uitzondering: kinderen).

Vragen en contact

Zwolle

Als u vragen heeft, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde, via telefoonnummer (038) 424 24 56, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Als u niet op de afgesproken dag kunt komen, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Meppel

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan de longfunctieanalisten. Zij zijn op werkdagen van 08.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 32 84.

Bent u verhinderd of wilt u de afspraak verzetten, neem dan contact op met het secretariaat van de longartsen. Zij zijn van 08.00 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar op: (0522) 23 38 60. 


10 april 2017 5131 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht