Contact
  1. 5131-Longfunctie: Disfunctionele ademhalingstest

Een disfunctionele ademhalingstest wordt uitgevoerd om te onderzoeken of bepaalde klachten het gevolg zijn van disfunctionele ademhaling.

​Voorbereiding

Er is geen speciale voorbereiding nodig voor dit onderzoek. Eventuele medicijnen kunt u gewoon gebruiken zoals u gewend bent.

Onderzoek

In de meeste gevallen meten wij eerst uw lengte en gewicht en vragen wij of u wel of niet longmedicatie heeft gebruikt. Voorafgaand aan het onderzoek wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen. Hierna begint de test. U krijgt een mondstuk in uw mond en een neusklem op uw neus. Via het mondstuk staat u in verbinding met meetapparatuur.

U begint met rustig ademen. Hierna vraagt de longfunctieanalist u gedurende enkele minuten (maximaal drie minuten) snel en diep in en uit te ademen. Na het snelle ademen, gaat u weer rustig ademen. Na vijf minuten normaal ademen mag het mondstuk uit de mond. U geeft aan of u tijdens het onderzoek last heeft gehad van klachten. Aan de hand van het herstel van uw ademhaling en de klachten die u tijdens het onderzoek heeft ondervonden, kan worden beoordeeld of uw klachten het gevolg zijn van disfunctionele ademhaling.

Wanneer krijgt u geen disfunctionele ademhalingstest?

Er zijn bepaalde situaties waarin het verstandiger is om een disfunctionele ademhalingstest niet te laten plaatsvinden. Deze situaties worden contra-indicaties genoemd. In onderstaande situaties kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Longgeneeskunde:

  • bij ischemisch hart- of hersenlijden (verminderde doorbloeding);
  • bij epilepsie. 

Duur

Het onderzoek duurt dertig tot 45 minuten.

Lichamelijke klachten

Tijdens het onderzoek kunt u last krijgen van vermoeidheid, tintelingen in handen en voeten, duizeligheid en hoofdpijn. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Wij adviseren u na deze test niet direct aan het verkeer deel te nemen in verband met mogelijke duizeligheid.

Waar moet u zijn?

Aanmelden

Zowel voor de locatie Zwolle als de locatie Meppel meldt u zich eerst aan bij de digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. De aanmeldzuil geeft u direct de meest actuele informatie over uw afspraak, bijvoorbeeld in welk gebouw en op welke verdieping u verwacht wordt en of een spreekuur uitloopt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 5131