Contact
  1. 5149-Multiple sleep latency test slaperigheid overdag

Een Multiple Sleep Latency Test (MSLT) onderzoekt de slaperigheid overdag. Daartoe wordt gedurende de dag vier maal een registratie van de hersenfunctie gemaakt. Hiervoor verblijft u een dag in het ziekenhuis en mag u aan het eind van de middag weer naar huis.

Voorbereiding op het onderzoek

Krijgt u een MSLT, dan is het belangrijk dat u de zeven voorafgaande nachten goed slaapt (minstens zes uur slaap per nacht). Vanaf middernacht 24.00 uur mag u geen koffie, thee, ice-tea, cola, alcohol of andere stimulerende middelen gebruiken. Roken is niet toegestaan vanaf 30 minuten voor elke meting.

Als u voor een MSLT-onderzoek komt, is het verzoek aan u om met gewassen, droog haar zonder gel of haarlak te komen. Daarnaast vragen wij u geen crème op het gezicht te smeren.

Breng een lijstje van de medicijnen die u gebruikt mee naar het onderzoek. De voorgeschreven medicijnen mag u blijven gebruiken, behalve slaaptabletten.

Het is raadzaam iemand mee te brengen om u die dag gezelschap te houden. Tussen de registraties door mag u niet slapen.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant van de afdeling klinische neurofysiologie (KNF). De laborant plaatst elektroden op uw hoofd, naast uw ogen en onder uw kin en op uw borst. Voordat de elektroden geplaatst worden, wordt uw huid licht geschuurd voor een beter contact. De elektroden worden voorzien van een geleidende pasta en daarna op uw huid geplakt. Alle elektroden zijn aangesloten op meetapparatuur. Met deze apparatuur meten we uw hersenactiviteit, spieractiviteit, oogbewegingen en hartritme, waaruit valt af te lezen of u wel of niet slaapt.

Duur van het onderzoek

Gedurende de dag wordt vier maal een registratie van twintig minuten gemaakt met tussenpozen van 2 uren. Tussen de registraties door verblijft u op de dagverpleegafdeling Neurologie.

Na het onderzoek

De laborant verwijdert de elektroden. Uw haar blijft wat plakkerig door de gel die is gebruikt, maar na een keer wassen is dit er weer uit. De hoofdhuid kan eventueel een beetje gevoelig zijn.

Verhinderd?

Als u verhinderd bent, wilt u dan de afspraak afzeggen en een nieuwe afspraak maken? Dit kan via het secretariaat van de afdeling Klinische neurofysiologie/polikliniek Neurologie 088 624 24 58.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle en Meppel

Klinische Neurofysiologie (KNF)
088 624 24 63 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur)

Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. Dit kan door te bellen met de polikliniek Neurologie 088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 5149