Contact
  1. 5400-Ingegroeide teennagel

U bent door uw huisarts doorverwezen naar Isala omdat u klachten heeft van een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus). Binnenkort heeft u een afspraak op de polikliniek in Isala om uw klachten te bespreken. In deze folder vindt u informatie over de klachten van een ingegroeide teennagel, de mogelijke behandelingen en het herstel.

Waardoor ontstaat een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en zorgt voor irritatie, pijn en/of een ontsteking. De situatie kan voor iedereen anders zijn.

Waarom een teennagel ingroeit, is niet helemaal duidelijk. Misschien ligt het aan de schoenen (te smal of te breed), of aan de vorm van de teen zelf. De teennagel kan licht gekanteld of gebogen zijn, waardoor een nagelrand te veel in de huid drukt tijdens het lopen. Het te kort knippen van de teennagels in de hoekjes kan ook tot klachten leiden.

Onderzoek

Voor het vaststellen van een ingegroeide teennagel is meestal geen onderzoek nodig. Soms maakt de arts een röntgenfoto. Tijdens uw eerste afspraak op de polikliniek bespreekt u samen wat de beste behandeling is in uw situatie.

De podotherapeut van Isala sluit bij dit gesprek aan en denkt mee over de keuze voor de meest geschikte behandeling. Binnen Isala werken wij nauw samen met de podotherapeuten.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van het ingroeien van de teennagel, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Gaasje of nagelbeugel

Als de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien, is een eenvoudige behandeling voldoende. De huid kan dan beschermd worden met een dun gaasje (watje), dat in de nagelwal wordt geplaatst.
Als de vorm van de nagel gebogen (hyperconvex) is, kan gekozen worden voor een nagelbeugel om de vorm van de nagel de corrigeren. De nagelbeugel moet meerdere keren herplaatst worden.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door de podotherapeut. Indien mogelijk start de behandeling al tijdens de eerste afspraak, of er wordt en nieuwe afspraak met de podotherapeut ingepland. U kunt er ook voor kiezen om de behandeling te laten uitvoeren door uw eigen podotherapeut.

Mocht een gaasje of nagelbeugel uiteindelijk niet leiden tot het gewenste effect, dan verwijst de podotherapeut u alsnog door voor een versmalling of verwijdering van de ingegroeide teennagel.

Versmallen

De nagel kan ook erger ingroeien en zorgen voor pijn en ontsteking. Dat kan samen gaan met of zonder verdikking van de huid en wild vlees (hypergranulatie). In dit geval is versmalling van de nagel nodig.

De nagel wordt versmald door zowel de nagelrand als de wortel van de nagel te versmallen. Het stukje wortel kan worden weggesneden, weggekrabd of weggebrand waarna aansluitend een etsende vloeistof (fenol) wordt gebruikt. Met deze vloeistof behandelen we de matrix van de nagel (het deel van waaruit de nagel groeit), zodat de nagel niet opnieuw aangroeit en er uiteindelijk een smallere nagel overblijft.

Verwijderen

Afhankelijk van de ernst van de klachten, is het soms nodig om de nagel helemaal of gedeeltelijk te verwijderen.

Plaatselijke verdoving

De behandeling aan de teennagel vindt plaats op de polikliniek. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. U krijgt hiervoor twee verdovingsspuiten in de teen. U kunt dezelfde dag nog naar huis. 
Als de behandeling bij de podotherapeut plaatsvindt, is plaatselijke verdoving niet nodig.

Problemen na de behandeling

Bij elke behandeling bestaat er een kans op problemen. Toch komen bij deze behandelingen weinig nabloedingen voor en ontstaan er zelden ontstekingen. Wel kan het voorkomen dat de nagel opnieuw ingroeit. In dat geval is een nieuwe behandeling nodig.

Na de behandeling

Het kan zijn dat u thuis na de behandeling napijn heeft. Afhankelijk van de soort behandeling is die pijn licht of matig. U kunt dan het volgende doen:

  • De pijn is meestal goed te bestrijden met pijnstillers, zoals paracetamol. We raden u aan om deze pijnstillers al in huis te halen, voordat u behandeld wordt.
  • Het hooghouden van uw been kan de pijn ook verlichten.

U mag na de behandeling niet autorijden. Regel dus van te voren vervoer naar huis. We raden u aan om na de behandeling de polikliniek te verlaten met een rolstoel. Deze kunt u ophalen in de Centrale hal.

De eerste dagen na de ingreep moet u zoveel mogelijk rust houden (been hoog leggen op een krukje) en niet onnodig belasten. Op geleide van de klachten kunt u daarna de belasting weer opbouwen.

Afhankelijk van de pijn is normaal lopen meestal weer mogelijk na twee tot vijf dagen.

Na twee dagen mag u het verband van uw teen afhalen en de teen verbinden met een pleister. De teen mag dan ook weer nat worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Vaatchirurgie
088 624 62 80 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoedvragen na kantooruren en in het weekend)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5400