ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Menopauzepolikliniek

De Menopauzepolikliniek is bedoeld voor vrouwen die rond de menopauze (overgang) met problemen en klachten te maken krijgen. Op deze polikliniek kunnen vrouwen op een laagdrempelige manier advies krijgen van een gespecialiseerd verpleegkundige (menopauzedeskundige). De Menopauzepolikliniek vormt een onderdeel van de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde.

Menopauze

De levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen te produceren, wordt de overgang genoemd. Oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart­ en bloedvaten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier­ en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn. Het is goed te beseffen dat de overgang geen ziekte is, maar dat u zich er wel ziek door kunt voelen.

De overgang, met een gemiddelde duur van zo'n tien jaar, is een belangrijke fase in het leven van een vrouw. Goede informatie en deskundige hulp kunnen helpen in deze periode.

Polikliniekafspraak

Bij een bezoek aan de Menopauzepolikliniek hebt u een gesprek (consult) met de menopauzedeskundige. De menopauzedeskundige is een verpleegkundig specialist (nurse practitioner) die nauw samenwerkt met een gynaecoloog. Tijdens het polikliniekgesprek neemt de menopauzedeskundige uw ziektegeschiedenis (anamnese) met u door en bekijkt welke klachten bij de overgang kunnen horen. Ook vindt een uitgebreide screening plaats op onder andere hart­ en vaatziekten, diabetes en osteoporose (botontkalking).
Door middel van allerlei onderzoeksgegevens (laboratoriumonderzoek, bloeddruk, lengte, gewicht) en het bespreken van uw leefstijl brengt zij uw persoonlijke situatie in kaart. Op grond van haar bevindingen bekijkt zij vervolgens met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Ook geeft zij u adviezen die zijn afgestemd op uw persoonlijke situatie. Eventueel wordt er medicatie voorgeschreven of kan zij u doorverwijzen naar andere zorgverleners binnen het ziekenhuis. De informatie en deskundige hulp die u van de menopauzedeskundige krijgt, kunnen u hierin helpen de juiste afwegingen en keuzes te maken.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Telefoonnummer (038) 424 56 04, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur.

Bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de polikliniek Gynaecologie in Zwolle, Kampen of Heerde? Of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor uw afspraak.

Heeft u binnenkort een afspraak bij de polikliniek Gynaecologie in Meppel of Steenwijk? Dan vindt u de tijd en plaats waar u wordt verwacht in uw afspraakbevestiging.

 

 

11 januari 2017 5509 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht