ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Laserbehandeling van storende vaatafwijkingen

Rode of gesprongen adertjes (couperose) of een wijnvlek kunnen met een laserbehandeling behandeld worden. Hier leest u meer over de laserbehandeling.

Uitleg

Couperose, rode adertjes, gesprongen adertjes: er worden verschillende termen gebruikt om de vaak storende, opvallende bloedvaatjes in het gezicht te benoemen. Ze kunnen gecamoufleerd worden door make-up, maar meestal is een definitieve oplossing gewenst. Dit geldt niet alleen voor bloedvaatjes in het gezicht, maar ook voor de zeer fijne spatadertjes op de benen, een wijnvlek in de hals of elders op het lichaam.

Werkwijze

  • De behandeling duurt ongeveer een kwartier tot een half uur, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied.
  • De behandeling wordt uitgevoerd door een huidtherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid. De eindverantwoordelijkheid ligt bij de dermatoloog.
  • De laser straalt een hoog geconcentreerde lichtstraal in het bloedvaatje. De rode kleurstof van het bloed (hemoglobine) neemt deze lichtstraal op. De warmte die hierbij vrijkomt, vernietigt de bloedvatwand, zodat het bloedvat verdwijnt.
  • In de meeste gevallen ervaren patiënten tijdens de behandeling een prikkelend gevoel.
  • Na afloop van de behandeling kan enige roodheid, blauwverkleuringen en zwelling ontstaan, die na 12 tot 24 uur verdwijnt.
  • Ongeveer één tot twee weken na de behandeling kan soms een blaasje met korstvorming ontstaan.

Aantal behandelingen

  • Bij geringe afwijkingen zijn één à twee behandelingen meestal voldoende.
  • Bij uitgebreidere afwijkingen zijn – om een optimaal resultaat te verkrijgen – twee tot vier behandelingen nodig, met een maand tussenpauze.

Bekijk de film over een couperosebehandeling met een zogenaamde PDL vaatlaser.

 

 Bekijk de film over een behandeling met de YAG-laser.

 

Resultaat

De adertjes verdwijnen bijna altijd volledig. Wel kunnen na verloop van tijd nieuwe adertjes ontstaan. Ook deze zijn gevoelig voor lasertherapie en kunnen op dezelfde manier worden behandeld.

Risico’s

Zoals bij alle laserbehandelingen bestaat het risico dat de behandelde huid lichter of donkerder wordt. Vrijwel altijd is dit van voorbijgaande aard. Als de huid gebruind is, is de kans hierop iets groter. Wij raden u daarom aan om vier weken vóór de behandeling en tot vier weken na de behandeling niet in de zon of onder de zonnebank te gaan. Daarnaast is het raadzaam om tijdens deze periode een goede zonbescherming te gebruiken.

Alternatieve behandeling: camouflagetherapie

Camouflagetherapie is een goed alternatief om storende vaatafwijkingen niet of nauwelijks te laten opvallen.

Medische camouflage wordt toegepast bij huidverkleuringen en huidoneffenheden. Denk hierbij niet alleen aan ontsierende beenvaatjes, maar ook aan bijvoorbeeld littekens, wijnvlekken en vitiligo (lichte plekken op de huid). De huidtherapeut zorgt door middel van speciale camouflageproducten dat de plekken minder opvallend worden. De camouflageproducten kunt u, na het aanmeten van de juiste kleur samen met de huidtherapeut, dagelijks zelf op uw huid aanbrengen. De aanbrengtechniek oefent u samen met de huidtherapeut tijdens het consult.

Vaak wordt camouflagetherapie ingezet als de aandoening voorkomt op delen van het lichaam die niet bedekt worden, denk bijvoorbeeld aan gezicht, hals en handen.

Voordeel van de camouflageproducten zijn dat ze stoot- en veegvrij zijn. Ook is de camouflage waterafstotend. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van het merk DermaColor, dat ook een light-serie heeft. Deze crème is wat lichter van textuur waardoor het minder opvalt.

Contact

Heeft u interesse in een behandeling? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. U wordt dan onderzocht door een huidtherapeut, die bepaalt of u in aanmerking komt voor een behandeling met de vaatlaser. Ook bespreekt de therapeut de kosten met u. Als u op basis van dit gesprek besluit om tot een behandeling over te gaan, wordt gelijk een behandelingsafspraak gemaakt. Dan worden ook foto’s  gemaakt van de huidige situatie.

Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u meestal geen verwijsbrief van uw huisarts of specialist nodig. Komt u echter voor de behandeling van een wijnvlek, dan heeft u wel een verwijsbrief nodig.

U kunt ons bereiken via telefoonnummer (038) 424 79 52. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Mailen kan ook via cosmetiek@isala.nl.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


3 september 2014 5558 Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht