ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Fertiloscopie

Een fertiloscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog de eileiders en eierstokken onderzoekt. Hier leest u wat het onderzoek inhoudt.

Uitleg

Een fertiloscopie is een kijkoperatie. Tijdens een kleine ingreep kijkt de gynaecoloog met een kleine kijkbuis (endoscoop) in de buikholte. Het doel hiervan is het onderzoeken van de eileiders en de eierstokken bij een zogeheten gestoorde vruchtbaarheid.

De kijkbuis kan worden aangesloten op een camera, zodat op een televisiescherm een afbeelding verschijnt van de buikholte. U kunt zelf ook meekijken. Het onderzoek gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving en wordt uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer.

Voordelen

De fertiloscopie is de enige methode waarmee de buikholte van binnen onderzocht kan worden zonder algehele verdoving (narcose) en zonder sneetjes in navel en buikwand. Na het onderzoek kunt u direct weer naar huis.

Voorbereiding

De avond vóór de ingreep gebruikt u een Microlax-klysma. Dit zorgt voor een schone darm. Het recept voor het klysma krijgt u mee bij het maken van de afspraak.
Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die u, na afloop van het onderzoek, kan begeleiden naar huis.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

 • De gynaecoloog doet eerst een inwendig onderzoek om de grootte en de stand van de baarmoeder te beoordelen.
 • Daarna wordt een eendebekspeculum (spreider) in de schede gebracht.
 • De baarmoedermond die nu zichtbaar is, wordt met een tangetje vastgepakt
 • Net achter de baarmoederhals bevindt zich de buikholte. Met een speciale naald wordt in dit gebied een verdovingsprikje gegeven tot in de buikholte (1,5 cm).
 • De gynaecoloog brengt vervolgens de kijkbuis tot de buikholte en brengt via de kijkbuis wat vloeistof in. Zo worden de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken zichtbaar. 
 • De kijkbuis is verbonden met een camera en via een televisiescherm brengt de arts dit geheel in beeld.
 • Als de gynaecoloog ook de doorgankelijkheid van de eileiders nagaat, brengt hij/zij een dunne kijkbuis via de baarmoedermond in de baarmoederholte.
 • Via de kijkbuis wordt een blauwgekleurde vloeistof (methyleenblauw-oplossing) in de baarmoederholte gebracht. Met de kijkbuis kijkt de gynaecoloog of de blauwgekleurde vloeistof ook door het uiteinde van de eileiders tevoorschijn komt. Dit is het teken van doorgankelijkheid van de eileiders.
 • Na afloop wordt via een spoelsysteem het vocht uit de buikholte gehaald en vervolgens ook het kijkbuisje.

Na het onderzoek

Enkele dagen na het onderzoek kunt u wat bloed of bruine afscheiding verliezen en een gevoelige onderbuik hebben. Deze verschijnselen gaan binnen 2 à 3 dagen vanzelf over. Als de klachten langer aanhouden of heviger worden, dan neemt u contact op met uw behandelend gynaecoloog.

Complicaties

Bij elke ingreep is er een kleine kans op complicaties zoals trombose, een nabloeding of een wondinfectie. Bij een fertiloscopie is er een kleine kans op de volgende complicaties.

Bloeding

Er kan bloeding optreden uit het prikwondje in de schedewand. Dit bloedverlies of de bruine afscheiding gaat meestal binnen enkele dagen over. Indien dit meer is dan een forse menstruatie, dan is het verstandig om contact op te nemen met de polikliniek Gynaecologie.

Beschadiging

Zeer zelden ontstaat door de behandeling een wond of gaatje in de wand van de endeldarm. Dit heet een perforatie. Meestal geneest deze perforatie vanzelf. In een enkel geval is een operatie nodig (een kijkbuisoperatie of buikoperatie) om te beoordelen of de beschadiging een bloeding in de buik heeft veroorzaakt.

Infectie

Een weinig voorkomende complicatie is een infectie van de buikholte of de eileiders. Verschijnselen als koorts of hevige buikpijn kunnen wijzen op deze infecties. Bij deze verschijnselen neemt u direct contact op met de polikliniek Gynaecologie, of in de avonduren en ‘s nachts met de dienstdoend arts van de afdeling Gynaecologie/Verloskunde via telefoonnummer (038) 424 50 00.

Overgevoeligheid

Soms kan overgevoeligheid bestaan voor de plaatselijke verdoving. Als u weet dat u ergens overgevoelig (allergisch) voor bent, moet u dit vóór het onderzoek melden aan uw behandelend gynaecoloog. In zeer zeldzame gevallen is een acute behandeling bij een overgevoeligheidsreactie noodzakelijk. Soms treden de verschijnselen pas later op.

Wanneer bellen

In onderstaande gevallen moet u direct contact opnemen:

 • bij hevig bloedverlies (meer dan een forse menstruatie)
 • bij hevige buikpijn
 • als u koorts heeft (38 graden Celsius of meer)
 • bij duizeligheid, hartkloppingen of onwel voelen.

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het secretariaat van het Fertiliteitscentrum. De gegevens staan hieronder. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoend arts van de afdeling Gynaecologie/Verloskunde via telefoonnummer (038) 424 50 00.

Fertiliteitscentrum
t (038) 424 52 24
bereikbaar op werkdagen van 8.15 tot 16.00 uur

Polikliniek Gynaecologie/Verloskunde
bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur
t (038) 424 56 04

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.


2 april 2015 5819 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht