ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Longfunctie: Slaapregistratie thuis (ApneaLink)

Met behulp van slaapregistratie wordt uw ademhaling gemeten, terwijl u (thuis) slaapt. Dit gebeurt met een klein opnameapparaat. Met dit onderzoek kan de medisch specialist beoordelen wat er ’s nachts met uw ademhaling gebeurt.

Het apparaat, dat ApneaLink wordt genoemd, wordt in een blauwe tas geleverd. U moet het apparaat pas aansluiten vlak voor het moment dat u gaat slapen. Ga vooraf in geen geval de Start/Stop-knop uitproberen, want dan registreert het apparaat niet goed.

Op deze pagina vindt u praktische informatie over het aan- en afkoppelen van het apparaat, en over de gang van zaken tijdens het registreren.

Wat doet de ApneaLink?

De ApneaLink registreert de luchtstroom die in en uit uw neus gaat. Wanneer u minder ademt of zelfs eventjes niet ademt, meet het apparaat dit. Wanneer u snurkt, gaat de lucht haperend in en uit uw neus. Ook dit registreert het apparaat. Daarnaast meet het apparaat via een soort vingersticker uw polsslag en de zuurstofverzadiging in uw bloed.

Voor het slapen gaan

Voor de slaapregistratie hoeft u geen bijzondere maatregelen te treffen. U kunt eten en drinken en uw medicijnen innemen/gebruiken zoals u gewend bent. U kunt op uw gebruikelijke tijd naar bed gaan en weer opstaan. ’s Nachts mag u gewoon naar de wc gaan. Ook mag u liggen in de houding die u prettig vindt.

Aansluiten van de Apnealink

1. Neusgedeelte bevestigen

  • Zorg dat de twee buisjes in de richting van uw gezicht gebogen zijn (zie a). 
  • Breng de lussen aan over de oren en dan weer terug naar voren (zie b).
  • Schuif de klemring omhoog tot de lus comfortabel en stevig zit. Om te zorgen dat het neusgedeelte goed op de plek blijft zitten, plakt u deze met tape (die zit in de blauwe tas) aan beide kanten op de wangen vast (zie c).

 

Afbeelding 1: aansluiten van de Apnealink 
 

2. Vingerpulsesensor bevestigen

  • Voor een goede registratie mag u geen nepnagels of nagellak dragen. 
  • Bevestig de vingerpulsesensor op de ringvinger. Het vingersymbool op de sticker geeft aan hoe u de strip op de vingernagel moet bevestigen. De sticker moet stevig worden bevestigd maar mag niet knellen!
 
Afbeelding 2: vingerpulsesensor bevestigen 
 

3. Buikriem bevestigen

  • Bevestig de ApneaLink met behulp van de instelbare riem op buikhoogte over uw nachtkleding. De Start/Stop-knop zit aan de buitenkant.
 
Afbeelding 3: buikriem bevestigen 
 
  • Bevestig de grijze klem aan de riem. Plak desgewenst het kabeltje van de vingerpulsesensor op uw arm vast.
 
Afbeelding 4: grijze klem bevestigen 
 

Registratie starten

Druk de Start/Stop-knop enkele seconden stevig in tot het lampje op de ApneaLink groen wordt. Het groene lampje gaat soms na tien minuten uit, maar de registratie blijft doorgaan.

  • Als het lampje op het apparaat rood wordt, zit de sticker om uw vinger niet goed. In dat geval: controleer de vingerpulsesensor.
  • Wacht een halve minuut tot het lampje weer groen wordt.

Als dit niet helpt, controleer dan of alle stekkers goed vastzitten.

Let op
Het lampje van de meter aan de vinger moet wel rood gaan branden!

Registratie stoppen

Om de registratie te stoppen, drukt u drie keer op de Start/Stop-knop. Het groene lampje licht dan op en gaat uit. Soms gaat het apparaat slecht uit. In dat geval mag u de batterijen eruit halen en samen met het apparaat in het blauwe tasje stoppen. U hoeft niet bang te zijn dat zo informatie verloren gaat.

U kunt de vingerpulsesensor van uw vinger halen en de buisjes uit uw neus halen. Het neusgedeelte kunt u losdraaien aan de onderkant van het apparaatje en daarna weggooien. De vingerpulsesensor kunt u aan het apparaat laten zitten.

ApneaLink inleveren

Wilt u de ApneaLink en de tas na het afkoppelen weer inleveren bij het secretariaat Longgeneeskunde? Het secretariaat is geopend tussen 8.00 uur en 16.30 uur. U hoeft de ApneaLink niet persoonlijk af te geven; iemand anders mag dit ook voor u doen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde, via telefoonnummer (038) 424 24 56, bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.


10 april 2017 5973 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht