Contact
  1. 6096-Lichttherapie bij huidziekten (lokale PUVA)

Zonlicht heeft een positief effect op verschillende huidaandoeningen. Een behandeling met ultraviolet licht (UVA-licht), in combinatie met een medicijn die de huid gevoelig maakt voor dit licht (psoraleen), wordt daarom ingezet bij onder andere psoriasis en sommige vormen van eczeem. In deze folder leest u meer over de lokale PUVA-behandeling, de lichttherapiebehandeling met UVA-licht en psoraleen (P= psoraleen, UVA= ultraviolet A licht).

Bij lichttherapie wordt kunstlicht gebruikt, bestaande uit UVA-licht. Om uw huid extra gevoelig te maken voor deze stralen, wordt uw huid ingesmeerd met psoralenen. Deze stoffen van plantaardige her­komst, maken de huid tijdelijk extra gevoelig voor zonlicht van het type ultraviolet A. Lichttherapie heeft overigens niets te maken met radiotherapie (bestraling) of met radioactieve straling.

Voor de behandeling

Er zijn een aantal redenen om uw PUVA-behandeling niet door te laten gaan. Neem zo snel mogelijk contact op met de lichtassistente, via telefoonnummer 088  624 55 06, als:

  • U griep of koorts heeft. U mag dan niet worden belicht.
  • Uw huid verbrand is: een verbranding herkent u aan ernstige en pijnlijke roodheid en zwelling en blaarvorming op het behandelde huiddeel. U mag dan niet worden belicht.
  • U medicijnen gebruikt of als uw medicijngebruik gewijzigd is. Sommige medicamenten kunnen de huid erg gevoelig maken voor UV-licht. In sommige gevallen moeten we de belichtingsdosis verlagen of heel soms de behandeling tijdelijk staken.

Bij de behandeling wordt een strikt tijdschema aangehouden. Komt u daarom alstublieft op tijd. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de behandeling niet of zo weinig mogelijk onderbreekt.

Behandeling

De PUVA-behandeling, die bij u wordt toegepast bestaat uit:

  • Het insmeren van de te behandelen huid met psoralenen, in de vorm van gel of vloeistof.
  • Na ongeveer 20 minuten wordt de ingesmeerde huid be­licht met UVA-licht.

Na het aanbrengen van de gel of vloeistof met psoralenen neemt uw huid dit op. Ongeveer 20 minuten na het aanbrengen, is de concentratie in de huid optimaal. In de huid worden de psoralenen door de UVA-bestraling actief. Het actieve psoraleen verandert de cellen in uw huid, waardoor ze minder snel kunnen delen.
Bij psoriasis delen huidcellen zich sneller dan normaal. Door de PUVA-behandeling worden deze celdelingen afgeremd, zodat de psoriasis tot rust (remissie) kan komen. Ook bij een aantal vormen van eczeem heeft een behandeling met PUVA een positief effect.

Psoralenen worden alleen actief door UVA-stralen. Psoralenen die niet in contact komen met zonlicht doen dus niets en zijn onschadelijk. Na de behandeling veegt u de achtergebleven gel weg met een papieren tissue.

Duur behandeling

Om een goed resultaat te bereiken, is een intensieve behandeling van 2 tot 3 belichtingen per week nodig. Met een totaal van 25 à 30 behandelingen en soms zelfs meer. Uw dermatoloog kan aan u voorstellen om een zogenaamde onderhoudsbehandeling toe te passen, waarbij de belichtingen geleidelijk worden verminderd. Bijvoorbeeld tot éénmaal per 14 dagen. Hoelang het nodig is om deze onderhoudsbehandeling voort te zetten, is niet met zekerheid te beantwoorden. Het is ook mogelijk om met ruime tussenpozen voor een intensieve behandeling te kiezen in plaats van een langdurige onderhoudsbehandeling.

Voor, tijdens en na de behandeling

Andere zalven

Tijdens de PUVA-behandeling kunt u beter geen andere zalven op uw huid gebruiken, dan die door uw dermatoloog zijn voorgeschreven.

Zonlicht

Voorkom gedurende 24 uur na de behandeling dat uw huid blootgesteld wordt aan de zon. Als u zonlicht niet kunt vermijden, dek uw huid dan af door bijvoorbeeld schoenen of sokken aan te trekken. Voor uw handen krijgt u van ons katoenen handschoenen.

Zwangerschap en kinderwens

Of PUVA schadelijk is tijdens de zwangerschap is onvoldoende onderzocht. Daarom raden wij aan om geen PUVA-therapie te ondergaan als u zwanger bent. Als u gedurende uw PUVA-behandeling zwanger raakt, vertel dit dan aan uw dermatoloog.

Het is niet bekend of psoralenen schadelijk zijn voor de kwaliteit van de ei- of zaadcellen. Daarom adviseren wij betrouwbare anticonceptie vanaf het begin tot drie maanden na de lokale PUVA behandeling, voor zowel de man als de vrouw.

Bijwerkingen

Op (zeer) korte termijn kunnen er bij een PUVA-behandeling de volgende bijwerkingen optreden:

  • Tijdens de behandeling kan roodheid van de huid ontstaan, die op zonnebrand lijkt. Een lichte plaatselijke roodheid kan tijdelijk optreden en is soms noodzakelijk om de juiste dosis die het meest gunstig werkt, te bepalen. Deze roodheid trekt vaak vanzelf weer weg.
  • Jeuk, roodheid of andere huiduitslag. Bij sommige patiënten gaat de huid pijn doen. Ook kunnen blaren een enkele keer optreden. Raadpleeg uw dermatoloog als deze bijwerkingen bij u optreden.
  • Haargroei, meestal niet hinderlijk en tijdelijk van aard.
  • Droge huid.
  • Het is bekend dat door een langdurige behandeling met UV-licht een versnelde veroudering van de huid ontstaat en ook een verhoogde kans op huidkanker. Wij raden u aan uw huid goed te controleren. Ontstaan er ongewone plekjes raadpleeg dan uw dermatoloog of huisarts.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Isala Dermatologisch centrum
088 624 5 5  06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kampen

088 624 68 42 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6096