ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Verpleegkundig spreekuur bij ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn chronische ziekten. Dit betekent dat de verschijnselen behandeld kunnen worden, maar dat de ziekte blijft bestaan. Dit heeft gevolgen voor uw dagelijks leven. Als u onder behandeling bent van een MDL-arts van Isala, kunt u regelmatig het verpleegkundig spreekuur bezoeken. Hier kunt u daar meer over lezen.

Multidisciplinaire aanpak

Isala behandelt patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa in een multidisciplinair centrum: het Isala IBD-centrum. De internationale afkorting IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, vrij vertaald: darmziekten die gepaard gaan met ontstekingen.
De MDL-artsen (Maag-Darm- Leverziekten artsen) en gespecialiseerde IBD-verpleegkundigen in dit centrum werken nauw samen met chirurgen, diëtisten en pathologen.

Tijdens het verpleegkundig spreekuur staat een MDL-verpleegkundige (Maag-Darm- Leverziekten verpleegkundige) voor u klaar om samen met u oplossingen te vinden voor problemen waar u tegenaan loopt door uw ziekte. Zo leert u beter met uw ziekte om te gaan en klachten zoveel mogelijk te voorkomen.
In principe komt u om en om bij de MDL arts en bij de IBD verpleegkundige op het spreekuur ter controle van uw Crohn of colitis.

De MDL-verpleegkundigen

De MDL-verpleegkundigen willen u zo goed mogelijk leren omgaan met uw ziekte. Zij proberen dit samen met u te bereiken door u te informeren over:

 • uw ziekte en de bijkomende gevolgen
 • onderzoek en behandeling
 • leefregels (bijvoorbeeld stoppen met roken)
 • geneesmiddelengebruik
 • voeding
 • eventuele handelingen die u thuis moet uitvoeren (bijvoorbeeld toedienen klysma, zetpil of injectie)
 • herkennen van klachten
 • hoe te handelen bij toename van klachten
 • lichamelijke, psychosociale en seksuele problemen (gerelateerd aan de ziekte)
 • hoe een zo normaal mogelijk leven te leiden
 • ziekte en werk
 • vruchtbaarheid en anticonceptie
 • zwangerschap en borstvoeding
 • reizen en vakantie
 • patiëntenverenigingen
 • informatie zoeken op internet
 • acceptatie van het ziek zijn.

Verder kan de MDL-verpleegkundige u, eventueel in overleg met de MDL-arts doorverwijzen naar andere zorgverleners zoals diëtist, maatschappelijk werk, klinisch psycholoog of voedingsverpleegkundige.
Ook kan de verpleegkundige u adviseren over ondersteuning in de thuissituatie zoals thuiszorg en voorzieningen thuis.

Een afspraak

U kunt een afspraak maken voor het verpleegkundig spreekuur als u onder behandeling bent van een MDL-arts van Isala. Uw eerste afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Het is handig om vooraf uw eventuele vragen op papier te zetten, zodat u ze tijdens het consult niet vergeet. Neem ook gerust iemand mee naar het spreekuur, twee horen meer dan één. Wilt u verder een actueel medicatieoverzicht meenemen? U kunt zich melden aan de balie MDL-ziekten.

Ook als u in Isala verblijft, kunt u terecht bij de MDL-verpleegkundigen. Zij kunnen bij u langskomen. De afdelingsverpleegkundige kan u helpen een afspraak te maken.

Verhinderd

Bent u verhinderd, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Zo kunnen wij in uw plaats een andere patiënt helpen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staat de MDL-verpleegkundige u tijdens het spreekuur graag te woord. Naast het bezoeken van het spreekuur kunt u ook telefonisch uw vragen stellen. De MDL-verpleegkundige is bereikbaar op werkdagen van 8.00 - 9.00 uur en van 13.00 - 14.00 uur, via telefoonnummer (038) 424 78 70.

Heeft u dringende vragen buiten deze tijden, neemt u dan contact op met de polikliniek MDL-ziekten, telefoonnummer (038) 424 62 23. Wij streven ernaar u dezelfde dag terug te bellen.

U kunt uw vragen ook per e-mail stellen: mdlverpleegkundigen@isala.nl. Bij toename van uw klachten of bij spoed heeft telefonisch contact de voorkeur.

Bent u door de huisarts doorverwezen naar Maag-, darm- en leverziekten of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken.


21 december 2016 6102 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht