ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Overmatig zweten (hyperhidrosis)

Hyperhidrosis is overmatig zweten of transpireren. Zweten is een normale lichaamsfunctie, waarmee overmatige warmte aan het lichaam wordt onttrokken. Door verdamping van het zweet wordt de huid afgekoeld. Het zweten neemt toe bij lichamelijke inspanning, emoties of bij het eten van sterk gekruid voedsel.

Bij sommige mensen is de zweetproductie zo hoog dat men hiervan hinder ondervindt in het dagelijkse leven. Het kan zelfs belemmerend werken bij sociale contacten, bijvoorbeeld omdat men geen hand meer durft te geven. Het overmatig zweten kan over het gehele lichaam optreden, maar blijft meestal beperkt tot bepaalde lichaamsdelen. De gebieden waar hyperhidrosis het meest voorkomt, zijn oksels, gezicht, handpalmen en voetzolen.

Hoe ontstaat hyperhidrosis?

De oorzaak van hyperhidrosis is meestal niet bekend. Men spreekt dan van idiopathische hyperhidrosis. Waarschijnlijk ontstaat de prikkel om te gaan zweten in de hersenen. Er is een belangrijke erfelijke component: bij dertig tot vijftig procent van de mensen met hyperhidrosis komt het in de familie voor.

Wanneer alle zweetklieren over het gehele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Dat kan overgewicht zijn, de menopauze, een chronische infectie, hormonale ziekten (overmatige werking van de schildklier, kanker) of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Ook kan roken de zweetklieren sterk aanzetten.  

Hyperhidrosis kan ontstaan onder invloed van psychische factoren. Meestal ontstaat het in de puberteit en blijven de klachten enkele tientallen jaren bestaan.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij hyperhidrosis zijn bepaalde lichaamsgebieden regelmatig erg vochtig door de overmatige zweetproductie. Dat kan zijn in de handpalmen, in de oksels, op het behaarde hoofd en in het gezicht, op de romp, in de liezen of op de voetzolen. De overmatige transpiratie kan gepaard gaan met een onaangename geur. Deze geur ontstaat doordat bacteriën in aantal toenemen en een geur afgeven.

De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak een groot probleem. Bij zweetvoeten wordt de huid gemakkelijk geïnfecteerd door schimmels en bacteriën. Overmatig transpireren in de oksels heeft tot gevolg dat de kleding steeds nat is. Mensen die hier last van hebben, moeten meerdere keren per dag kleding verwisselen. Vaak wordt geprobeerd dit te ondervangen door het dragen van donkergekleurde en wijdvallende kleding.

Bij hyperhidrosis van de handen zijn de handpalmen vochtig of zelfs erg nat. Dit leidt tot problemen bij het geven van een hand. Ook het schrijven op papier kan lastig zijn, want het papier wordt doordrenkt met vocht. Soms ontstaat verweking van de huid, waarbij de opperhuid bleek van kleur wordt en gaat rimpelen, alsof men te lang met de handen in het water is geweest.

Hyperhidrosis op het voorhoofd en op de behaarde hoofdhuid heeft tot gevolg dat er steeds zweet afdruipt van het gezicht. Dit kan storend zijn bij sociale contacten. Overmatige transpiratie kan leiden tot emotionele en psychosociale problemen, waaronder verminderd zelfvertrouwen, sociaal isolement en depressie. Naast de psychologische gevolgen, kan overdreven zweten ook leiden tot een geïrriteerde huid bijvoorbeeld in de liezen.

De behandeling van hyperhidrosis

Aluminiumchloride

De behandeling van overmatig transpireren, ligt in eerste instantie bij de huisarts. Plaatselijke behandeling met een oplossing van aluminiumchloride kan goed helpen bij het verminderen van overmatige transpiratie aan handen, voeten en oksels. Door het aanbrengen van aluminiumchloride op de huid raken de afvoergangen van de zweetklieren verstopt.

Iontoforese

Iontoforese kan goede resultaten opleveren. Dit is een methode waarbij de handen en voeten worden ondergedompeld in water, waar een zwakke elektrische lading doorheen wordt geleid. Iontoforese kan worden uitgevoerd met twee vloeistofbakjes, maar ook met vochtige, sponsachtige applicators. Deze speciaal daarvoor ontworpen sponsachtige applicators kunnen worden gebruikt voor de oksels, het gezicht en de rug. Meer informatie is te verkrijgen bij het Dermatologisch centrum.

Anticholinergica

Anticholinergica (bijv oxybutinine) zijn geneesmiddelen die via de zenuwen de activiteit van de zweetklieren onderdrukken. Anticholinergica worden in de vorm van tabletten toegediend. Deze middelen geven vaak bijverschijnselen, zoals een droge mond, slapeloosheid en een slechte stoelgang. Soms zijn bètablokkers (hoge bloeddrukmedicatie) in staat om een deel van de overmatige transpiratie te onderdrukken.

Operaties

Indien overmatig transpireren van oksels of handen onvoldoende reageert op een van bovenstaande behandelingen, dan is een dubbelzijdige thoracoscopische selectieve sympaticotomie te overwegen. Hierbij wordt middels een kijkoperatie in de borstholte via een klein sneetje aan de voorrand van de oksel, de zenuw naar de zweetklieren van de hand of oksel doorgesneden.

Meestal is het effect van deze ingreep al direct na de operatie merkbaar. Handen of oksels voelen dan droog en warm aan. De behandeling wordt onder narcose uitgevoerd met meestal een nachtopname. Het effect van deze behandeling blijft vaak jaren aanwezig.

De operatie wordt verricht door vaatchirurg dr. W.M. Fritschy van de afdeling Vaatchirurgie. De behandeling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Tot slot

Deze informatie is deels gebaseerd op de patiënteninformatiefolder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staan wij u graag te woord. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Polikliniek Vaatchirurgie is bereikbaar via telefoonnummer (038) 424 62 80 en het Dermatologisch centrum via (038) 424 55 06.


26 mei 2017 6155 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht