ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

PEG-zorg

Steeds vaker gebruiken mensen thuis sondevoeding. Ook is het aantal mensen met een PEG-sonde in de thuissituatie toegenomen. PEG-zorg is een speciale polikliniek die deze patiënten de juiste zorg en begeleiding biedt.

PEG-, neusmaag- of duodenumsonde

Sondevoeding is vloeibare voeding die via een slangetje in de maag of darm komt. Dit gebeurt via een PEG-sonde of neusmaagsonde. De PEG-sonde is een katheter die rechtstreeks door de huid van de buik in de maag wordt geplaatst. Bij een neusmaagsonde wordt een slang via de neus, keel en slokdarm naar de maag gevoerd. Een duodenumsonde wordt door een arts, net als een neusmaagsonde, via de neus ingebracht, maar eindigt in de dunne darm.

Uw situatie

In overleg met uw behandelend arts is besloten om een voedingssonde bij u te plaatsen. Daarom heeft uw arts of diëtist u verwezen naar PEG-zorg. Mits de planning het toelaat, kunt u hier direct na uw bezoek bij de arts of diëtist terecht. Is dit niet mogelijk, dan krijgt u zo spoedig mogelijk een telefoontje om een afspraak te maken.

Het kan ook zijn dat u al een sonde heeft gekregen. In dit geval is de PEG-verpleegkundige bij u op de verpleegafdeling langs geweest. Zij heeft u geïnformeerd over de sonde en zo nodig een afspraak gemaakt bij PEG-zorg.

Wat kunt u verwachten?

Bij de PEG-zorg ziet u een verpleegkundige. Deze PEG-verpleegkundige werkt nauw samen met een diëtist. Ook de maag-, darm- en leverartsen en transferverpleegkundigen leveren een belangrijke bijdrage. Patiënten die thuis sondevoeding gaan gebruiken kunnen rekenen op de beste begeleiding.

De PEG-verpleegkundige:

  • informeert u over de soort sonde en de bijbehorende verzorging
  • plaatst (als dit nog niet is gebeurd) de neusmaagsonde. Andere sondes worden door een arts geplaatst
  • regelt bijbehorende materialen
  • regelt in samenwerking met de transferverpleegkundige zo nodig thuiszorg
  • geeft u een patiëntenfolder mee met alle belangrijke informatie die u moet weten, deze kunt u thuis op uw gemak doorlezen
  • doet controle en inspectie de tiende dag na de plaatsing van de PEG
  • biedt hulp en begeleiding bij de PEG-verzorging en/of problemen
  • verwijdert zo nodig te zijner tijd de sonde. Een sonde die operatief is ingebracht, wordt door de chirurg verwijderd. Een PEG-sonde wordt zo nodig door de MDL-arts verwijderd.

Contact

Heeft u vragen over sondevoeding of over uw (PEG-)sonde? Of doen zich problemen voor? Neem dan contact op met uw PEG-verpleegkundige. Bij afwezigheid belt zij u zo spoedig mogelijk terug, t (038) 424 42 18. E-mail: pegzorg@isala.nl

U kunt ook contact opnemen met het secretariaat van de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten via telefoonnummer (038) 424 33 20.


4 maart 2015 6162 Nee Ja

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht