ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Dotteren en stents

Behandeling van een bloedvatvernauwing

​Een dotterbehandeling heft een vernauwing in het bloedvat op. Hier leggen we uit wat de behandeling inhoudt.

Uitleg

Bij een bloedvatvernauwing kan het hart onvoldoende bloed krijgen. Daardoor krijgt u mogelijk pijn op de borst. Deze klachten verdwijnen als het bloedvat weer is verwijd. Dit kan worden gedaan via een dotterbehandeling. Daarbij wordt met een ballonnetje en eventueel door de plaatsing van een stent, een bloedvatvernauwing opgeheven.

Voorbereiding

De ochtend voorafgaand aan het onderzoek kunt u nog een licht ontbijt gebruiken: een kop thee (geen koffie!) met een beschuit of boterham.

Vergeet ook uw nachtkleding niet.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit op de afspraak met uw cardioloog voorafgaand aan de ingreep. Hij geeft u dan aan welke u kunt blijven innemen voorafgaand aan de ingreep. Ook geeft uw arts dan aan hoe u uw medicijngebruik kunt hervatten na afloop.

Diabeet

Bent u diabeet? Bespreek in dat geval met uw cardioloog ook of u de dosering van uw diabetes-medicijnen moet aanpassen. Dit is belangrijk, omdat u voor de ingreep nuchter moet zijn of tijdelijk een aangepast dieet volgt. Daarop moet de dosering van uw diabetes-medicijn zijn afgestemd. Vergeet niet al uw medicijnen op de dag van de ingreep mee te nemen naar het ziekenhuis.

Dotteren

U wordt voor een dotterbehandeling in principe een dag opgenomen. De eigenlijke behandeling duurt ongeveer een uur.

Voor de cardioloog met dotteren kan beginnen, maakt hij eerst een aantal opnamen van het bloedvat waarin de vernauwing zit. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een hartkatheterisatie, zie onderaan deze pagina. Na deze opnamen heeft de cardioloog een goed beeld van de kransslagaderen en weet hij welke materialen hij bij het dotteren moet gebruiken.

Via een slagader in uw lies brengt de cardioloog een heel dunne draad langs de vernauwing in het bloedvat. Vervolgens schuift hij op de draad een ballonnetje naar de plek van de vernauwing. Als de ballon op de goede plek ligt, wordt hij opgeblazen. Door het opblazen van de ballon wordt de vernauwing als het ware weg geperst: de kransslagader wordt op die plaats dus wijder gemaakt.

Op het moment dat de ballon is opgeblazen sluit hij het bloedvat even volledig af. Dat kan bij u wat pijn op de borst veroorzaken. Dit betekent niet dat er iets fout gaat, de klachten ontstaan door de behandeling zelf. Meestal wordt de ballon niet langer dan enkele minuten opgeblazen. Als hij weer leeg is, komt de bloedstroom weer op gang en verdwijnen uw klachten snel.

Stent

Vaak plaatst de cardioloog na het oprekken van het bloedvat ook een stent, om het bloedvat open te houden. Een stent is een klein buisje van gaas, metaal of kunststof en is gemonteerd op een ballon. Het is te vergelijken met een veertje uit een ballpoint. Sommige soorten stents zijn bekleed met een medicijn. Dit voorkomt dat de vernauwing daar weer ontstaat.

Resultaat

De cardioloog beoordeelt het resultaat van de ingreep direct door het inspuiten van wat contrastvloeistof. Voor een goed resultaat is het soms nodig dat het 'oprekken' (het opblazen van de ballon) enkele malen gebeurt. De cardioloog zal net zo lang doorgaan met ‘oprekken’, tot er een goed resultaat is bereikt.

Na de behandeling

Na afloop van de dotterbehandeling wordt het aangeprikte bloedvat in uw lies een tijd met de hand dicht gedrukt of wordt er een zogenaamde ‘plug’ geplaatst. Een plug is een lijmpropje dat het prikgat afdicht. Daarna komt er een drukverband om de lies en moet u nog een tijd stil blijven liggen.

Het is belangrijk dat u na afloop veel drinkt om de nieren tegen het gebruikte contrastvloeistof te beschermen.

De eerste week na het onderzoek is het belangrijk om uw lies te ontzien. Ga dan niet autorijden, fietsen, persen op het toilet of zware spullen tillen.

Hartrevalidatie

U krijgt na uw behandeling een verwijzing van uw cardioloog naar het hartrevalidatiecentrum. Een hartrevalidatieprogramma helpt u bij een voorspoedig herstel. Veel patiënten zijn na een ingreep aan het hart erg onzeker over hun lichaam. Wat kan ik wel, wat kan ik niet? Thuis komen de vragen over bewegen, voeding, werk en leefstijl. Vaak kunt u en mag u meer dan u denkt. Maar het is ook belangrijk dat u nieuwe klachten voorkomt.
In Zwolle volgt u het hartrevalidatieprogramma bij het Isala Leef- en beweegcentrum. Wij bekijken samen met u wat het beste past bij uw persoonlijke doelen en situatie. Dit doen we volgens de Richtlijn Hartrevalidatie van de Nederlandse Hartstichting. Lees voor meer informatie ook de folder Hartrevalidatie.

Contact

Wanneer u vragen heeft over de behandeling kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie.

Cardiologie
t (038) 424 23 74
Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Meer informatie

Voor aanvullende informatie kunt u terecht bij de Nederlandse Hartstichting (www.hartstichting.nl).

Lees ook Thuis na een dotterbehandeling, onderaan deze pagina.


11 april 2014 6296 Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht