Contact
  1. 6330-Hand-polscentrum: Reuma

Klachten en behandeling

Reuma is een ziekte die gewrichten en pezen aantast. Bij klachten en de behandeling van de handen zijn reumatologen en handtherapeuten betrokken. Hier leest wat het Hand-polscentrum voor u kan betekenen.

Over reuma?

De aantasting van gewrichten en pezen bij reuma varieert enorm tussen patiënten en ook zijn niet alle gewrichten en pezen even ernstig aangedaan.

Medische illustratie reuma

Afbeelding 1: Reuma. 

Momenteel is behandeling met medicijnen het belangrijkste om schade aan pezen en gewrichten zoveel mogelijk te voorkomen. Deze worden voorgeschreven door de reumatoloog. Het Hand-polscentrum en Reumatologie werken zeer nauw samen.

Binnen het Hand-polscentrum wordt geëvalueerd welke beperkingen u heeft en welke functies er met name belangrijk zijn in uw dagelijks leven. Hierna kunnen wij samen met u bepalen hoe wij u het beste kunnen helpen.

Behandeling

Binnen het Hand-polscentrum zijn vijf soorten behandelingen mogelijk.

Synovectomieën van gewrichten

Het weghalen van zoveel mogelijk aangedaan weefsel in gewrichten om ze zo lang mogelijk goed te houden;

Synovectomieën van pezen

Het schoonmaken van buig- en strekpezen om de levensduur te verlengen;

Peesoperaties

Als pezen al geknapt zijn door de aantasting door de reuma kan de functie (bijvoorbeeld het strekken van de vingers) meestal overgenomen worden door een andere pees. Dit wordt ook wel peestranspositie genoemd;

Gewrichtsvervanging

Als een gewricht al kapot is, is het vaak mogelijk om dat gewricht te vervangen. Het resultaat van deze operatie is onder meer afhankelijk van de weefsels eromheen: het resultaat op pijn is zeer voorspelbaar, het effect op de beweeglijkheid veel minder. Een voorbeeld van een kunstgewricht is de polsprothese;

Artrodese/vastzetten van gewrichten

Wanneer gewrichten zo aangedaan en instabiel zijn dat een gewrichtsvervanging geen goede oplossing meer is, kunnen we gewrichten vastzetten. Sommige gewrichten hebben ook meer aan stevigheid dan aan beweeglijkheid. Ook dan wordt ervoor gekozen om een gewricht vast te zetten, bijvoorbeeld de pols.

Aandachtspunten

  • De zorg voor een hand met reuma verschilt veel van de zorg die een gezonde hand nodig heeft na bijvoorbeeld een ongeval. Bij reuma gaat de aandoening toch regelmatig in mindere of meerdere mate door. Ook zijn de weefsels vaak veel kwetsbaarder.
  • Voor het inventariseren, het behandelen, het nabehandelen en het begeleiden van patiënten met reuma is het absoluut essentieel dat de hele behandeling geïntegreerd is. Dat wil zeggen dat een reumatoloog en de handtherapeuten er direct bij betrokken zijn.
  • Het herstel verloopt meestal trager dan gemiddeld doordat de genezing en de afweer verminderd zijn.
  • Er volgt na de behandeling een intensieve begeleiding door onze handtherapeuten. Zij zorgen ervoor dat gewrichten zo soepel mogelijk blijven en pezen zo goed mogelijk blijven glijden. Daarnaast maken zij allerlei spalken om de functie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent

Zwolle, Kampen of Heerde

Isala Hand-polscentrum
088 624 56 36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur)

Reumatologie
088 624 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
088 624 96 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 8 maart 2022 / 6330

Gerelateerde folders