ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Acnebehandelingen door de huidtherapeut

Acne is een huidaandoening waarbij de huid rond de talgklieren ontstoken is. In meerdere of mindere mate zijn er zogenaamde mee-eters, pukkels en puistjes en/of littekens in het gezicht, rug of borst aanwezig. Behandelingen door de huidtherapeut zijn een goede aanvulling op de behandeling door huisarts of dermatoloog, maar kunnen ook een op zichzelf staande behandeling zijn.

De huidtherapeut behandelt verschillende soorten acne: van actieve acne (acne vulgaris) tot restacne en littekens. Vraag uw dermatoloog of huidtherapeut om advies.

Oorzaken

Acne kan ontstaan door verschillende factoren, zoals:

 • een verhoogde talgproductie onder invloed van hormonen
 • stoornis in het verhoorningsproces van de talgklierkanalen
 • de van nature aanwezige bacteriën die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken
 • ontsteking van talgklieren.

Behandelingen

Welke behandelingen biedt de huidtherapeut?

Acnetherapie

Reiniging met daaropvolgend een dieptereiniging van de huid. Hierbij worden puistjes en mee-eters ingeprikt en verwijderd. De huid kan tot rust komen en herstellen. Door deze behandeling is, in sommige gevallen, de acne goed onder controle te houden. Een passend huidverzorgingadvies is hierbij essentieel.

youtube []

 

Chemische peeling

 • Fruitzuurpeeling: fruitzuur heeft een exfoliërend (afschilferend) effect op de huid. De huid vernieuwt zich, met als gevolg dat het verhoorningsproces gestimuleerd wordt. Acne vermindert en de huid wordt geëgaliseerd. Kleine pigmentvlekjes of littekentjes vervagen. Meestal wordt een kuur van 6 tot 8 peelings geadviseerd, hierbij wordt de sterkte van de peeling opgebouwd. Herstel is afhankelijk van het huidtype en intensiteit van de behandeling. Gemiddeld herstel duurt 2 tot 6 dagen. Deze therapie kan gecombineerd worden met acnetherapie.
 • Jessner/TCA: deze peelings zijn sterk exfoliërend voor de huid. Deze peeling is intensiever en vraagt ook om een langer herstel van de huid.

CO2-laserbehandeling

Deze vorm van behandeling is uitermate geschikt voor restacne, littekens en kleine pigmentvlekjes. Voor deze behandeling maken we gebruik van een geavanceerde (fractionele) CO2-laser, ook wel ‘laser rejuvenation’ genoemd. Tijdens deze behandeling worden er honderden microscopisch kleine gaatjes in de huid gemaakt. De huidstructuur wordt erdoor verbeterd, de kleur wordt egaler en littekens worden minder zichtbaar. Ook neemt de veerkracht van de huid toe. Gemiddeld herstel van de huid is zeven dagen afhankelijk van locatie, huidtype, huidconditie en intensiteit van de behandeling.

Huidverbetering met de Dermica Pen

Deze behandeling is onder andere geschikt voor huidveroudering, pigmentstoornissen en (acne-)littekens. Behandelingen met de Dermica Pen zorgen voor een verbeterde huidstructuur, egalere kleur en minder zichtbare littekens. Bij deze microneedling behandeling perforeren miniscule naaldjes de huid. Deze naaldjes gaan door de bovenste huidlaag heen tot in de onderste huidlaag en zorgen voor microverwondingen. Hierdoor treedt huidherstel op en wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van uw huid. Behandeling met de Dermica Pen is een hygiënische, snelle en effectieve methode om huidvernieuwing te stimuleren.

Voorbereiding

Bij fruitzuurpeelings raden wij een thuisbehandeling aan. Deze bestaat uit een speciale crème waar een percentage fruitzuur in zit. Hierbij wordt de huid optimaal voorbereid op de verdere behandeling door de huidtherapeut.

Bij chemische peelings en laserbehandelingen moet u zonlicht, zonnebank en zelfbruinende crèmes vermijden, vanaf zes weken voorafgaand aan uw behandeling. Na de behandeling moet u uw huid goed beschermen tegen de zon.

Wilt u op de dag van uw behandeling geen make-up dragen?

Afbeelding 1: vóór fruitzuurpeeling 

 

Afbeelding 2: na fruitzuurpeeling 

Thuis

Wat kunt u thuis doen?

 • Na het wassen de huid voorzichtig droogdeppen met een schone handdoek. Het beste kunt u zeep gebruiken met een zuurgraad (pH-waarde) niet hoger dan 5.
 • Gebruik producten (make-up of verzorgingsproducten) op waterbasis.

Wat kunt u beter niet doen?

 • Krabben of zelf uitknijpen van mee-eters of puistjes. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekens veroorzaken.
 • Stevig schoonmaken van de huid.
 • Wassen van de huid met (te) heet water.
 • Gebruik van sterk ontvettende verzorgingsproducten (bijvoorbeeld producten op basis van alcohol).

Na de behandeling

Uw huid kan als reactie op de behandeling wat roodheid, zwelling en kleine korstjes geven. Na een fruitzuurpeeling of een laserbehandeling wordt uw huid, zo nodig, gekoeld met een cool pack. Daarna kunt u naar huis. Tijdens de behandeling geeft de huidtherapeut een passend huidverzorgingsadvies, zodat u eenmaal thuis uw huid optimaal kan verzorgen.

Vergoeding

De vergoedingen voor behandelingen door een huidtherapeut verschillen per verzekering. Uw zorgverzekeraar kan u, afhankelijk van het door u gekozen pakket, precies vertellen in hoeverre uw behandeling voor vergoeding in aanmerking komt.

Contact

Heeft u interesse in een behandeling? Maak dan gerust een afspraak voor een intakegesprek. U wordt dan eerst onderzocht door een huidtherapeut, die bekijkt of u in aanmerking komt voor een van bovengenoemde behandelingen. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot behandelen over te gaan, dan maken wij hiervoor een afspraak. Wij maken dan ook foto’s van uw huid.

Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u meestal geen verwijsbrief van uw huisarts of specialist nodig.

De behandeling vindt plaats op de afdeling Cosmetische dermatologie en Huidtherapie van het Dermatologisch centrum. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur via (038) 424 79 52.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Dermatologisch centrum
Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
Dr. Spanjaardweg 29 (gebouw A)
8025 BT Zwolle
cosmetiek@isala.nl


10 maart 2017 6587 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht