ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Torticollis bij kinderen

Aangeboren scheefstand van het hoofd

​Bij uw kind is congenitale torticollis vastgesteld. Dit is een aangeboren scheefstand van het hoofd waarbij het hoofd van uw kind enigszins gekanteld en gedraaid staat en niet of moeizaam rechtgehouden kan worden. De scheefstand wordt veroorzaakt door een verkorting van een van de nekspieren die van achter het oor naar het sleutelbeen loopt. Aangeboren torticollis uit zich binnen enkele weken na de geboorte. In deze folder leest u meer over de behandeling van torticollis.

Er lijkt een relatie te bestaan tussen moeizame bevallingen, zoals bij stuitligging, en torticollis. Echter, ook bij kinderen die met en keizersnede geboren worden, kan torticollis voorkomen. Daarnaast heeft twintig procent van de kinderen met torticollis ook een heupdysplasie. Het is dus belangrijk dat kinderen met torticollis ook gecontroleerd worden op heupdysplasie.

Klachten

Meestal is er direct na de geboorte niets te zien aan uw kind. Ongeveer na een week verschijnt er een verdikking onderin de nekspier die na enkele maanden weer verdwijnt. De resterende spierverkorting doet het hoofd enigszins scheef en gedraaid staan.

Onderzoek

Als de arts torticollis bij uw kind vermoedt, zal er röntgenonderzoek van de nek plaatsvinden om aangeboren wervelafwijkingen als oorzaak van de scheefstand van het hoofd uit te sluiten. Om heupdysplasie op te sporen, kan er bij uw kind op de leeftijd van drie maanden een echo of röntgenfoto gemaakt worden.
Niet-aangeboren vormen van torticollis – ontstaan door ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken, of ongevallen - kunnen onder andere opgespoord worden met behulp van bloedonderzoek, en eventueel een botscan of MRI. 

Behandeling

De behandeling van congenitale torticollis bestaat het eerste half jaar uit rekoefeningen die door de fysiotherapeut gegeven worden. Levert dit na een jaar onvoldoende resultaat op dan heeft verdere fysiotherapie geen zin en wordt in overleg met u een operatie gepland. Tijdens deze operatie wordt de spier boven het sleutelbeen gekliefd. 

Prognose

Als de torticollis niet op tijd behandeld wordt, ontstaat er meestal asymmetrie in het gezicht. Een operatie geeft in de meeste gevallen een blijvend succesvol resultaat; de torticollis keert niet terug. Wel kan een eenmaal aanwezige gezichtsasymmetrie gedeeltelijk blijven bestaan. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
(038) 424 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.


31 augustus 2017 7289 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht