Contact
  1. 7390-Galblaasontsteking

​Een galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking van de galblaas. Galvloeistof wordt aangemaakt in de lever en komt via galkanaaltjes in de galblaas terecht waar het tijdelijk opgeslagen wordt. Wanneer er onder andere vet wordt gegeten krijgt de galblaas een signaal waardoor hij samentrekt en via de galwegen gal afgeeft in de dunne darm. Deze functie is nodig voor de vertering van voedsel.

Oorzaak

Een galblaasontsteking ontstaat in 95% van de gevallen doordat een galsteen de afvoer van galvloeistof naar de galwegen afsluit. Een galsteen ontstaat doordat galvloeistof te lang stil staat in de galblaas en indikt. De overige oorzaken van een galblaasontsteking kunnen een infectie na een operatie, een zware verwonding, een tumor in de lever en/of alvleesklier of verbranding zijn. 

Klachten

De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik. Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang. Dit soort aanvallen ontstaan door kortdurende afsluiting van galafvloed door pendelende stenen in de galblaas of de galwegen.

Diagnose

Er zijn verschillende manieren om een galblaasontsteking vast te stellen. De maag- darm- en leverarts vertelt u welke onderzoeken er bij u gedaan worden:

  • Het stellen van de diagnose op basis van uw lichamelijke klachten.
  • Bloedonderzoek: door het afnemen en onderzoeken van uw bloed kan de arts zien of er een ontsteking is. Ook kan hij de leverfuncties testen waardoor een verminderde afvoer van galvloeistof aantoonbaar is.
  • Echografie: dit is een onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven. Dit zijn geluidsgolven met een zeer hoge frequentie, zo hoog dat ze voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. Met behulp van een echografie kan een verdikking van de galblaaswand gezien worden welke wijst op een ontsteking.
  • CT-scan of MRI-scan: als een echografie niet voldoende duidelijkheid geeft, kunnen deze aanvullende onderzoeken gedaan worden, waarbij nauwkeurige afbeeldingen (in doorsneden of ‘plakjes’) van de galblaas en lever gemaakt worden.

Uw arts bespreekt met u welke onderzoeken bij u nodig zijn.

Behandelingen

Verwijderen van de galblaas

Een galblaasontsteking wordt vrijwel altijd verholpen door het operatief verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) en de galstenen. Als de galblaas acuut ontstoken is, wordt de operatie zo snel mogelijk uitgevoerd. Als uw conditie te slecht is om geopereerd te worden, kan de operatie uitgesteld worden. De behandeling richt zich dan eerst op het remmen van de ontsteking door het toedienen van vocht en antibiotica. Soms vindt ook drainage van de galblaas plaats. Als de ontsteking over is, wordt uw galblaas alsnog verwijderd om nieuwe stenen en ontstekingen te voorkomen.

Galstenen verwijderen tijdens ERCP

Als er galstenen vastzitten in de galwegen kan er een galwegonderzoek(ERCP) [SvL3] gedaan worden. Dit is een onderzoek waarbij de arts met een slang via uw mond naar de galwegen gaat en hier de vastzittende steen/stenen probeert te verwijderen. Nadien (het liefst binnen een aantal weken) wordt de galblaas alsnog verwijderd.

Drainage van de galblaas

Als een galsteen de galafvloed belemmert én een ERCP niet lukt/niet mogelijk is én u om een bepaalde reden niet geopereerd kan worden, kan de arts ervoor kiezen om een drain in de galblaas te brengen. Deze drain wordt door uw zij in de galblaas geprikt zodat de galvloeistof af kan lopen. Deze drain blijft zitten tot de operatie waarbij de galblaas alsnog verwijderd wordt.

Na de behandeling

Mensen kunnen in principe goed leven zonder galblaas. De galblaas heeft slechts een tijdelijke opslagfunctie. Galvloeistof wordt geproduceerd door de lever. Als u geen galblaas meer heeft, wordt de galvloeistof in kleine hoeveelheden continu afgegeven aan de dunne darm. Wel kunt u vlak na de operatie last hebben van diarreeklachten. Deze klachten verminderen meestal snel doordat uw lichaam zich aanpast aan de nieuwe situatie.

Complicaties

Zoals bij elke ziekte en behandeling kunnen er complicaties optreden. Indien een galblaasontsteking niet of te laat behandeld wordt kunnen de volgende complicaties optreden:

  • verergering van de aandoening;
  • pus in de galblaas (empyeem);
  • galblaaskanker (zelden);
  • afsterven van weefsel (gangreen);
  • geelzucht (icterus);
  • ontsteking van de alvleesklier (Pancreatitis);
  • perforatie van de galblaas;
  • ontsteking van het slijmvlies van de buik (peritonitis).

Leefstijlafdviezen

Voedingsadviezen om galstenen zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Gebruik gezonde voeding en varieer zoveel mogelijk.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht verhoogt de kans op galstenen. Als u moet afvallen, doe dit dan niet te rigoureus. Een gewichtsverlies van een pond tot een kilo per week is een goede richtlijn. Indien nodig kunt u hiervoor een afspraak maken bij een diëtist.
  • Gebruik voeding met voldoende voedingsvezels. Dit kan galsteenvorming voorkomen. Voedingsvezels zijn de onverteerbare deeltjes in plantaardige voedingsmiddelen die nodig zijn voor een goede darmwerking. Rijk aan voedingsvezels zijn bijvoorbeeld bruin- of volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit.
  • Drink voldoende, minimaal 1½ liter per dag (10 tot 12 kopjes). Bij een slechte stoelgang en een vezelrijke voeding is het van belang om nog wat méér te drinken: 1½ tot 2 liter per dag.
  • Indien u last houdt van bepaalde voedingsmiddelen, kunt u deze beperken of tijdelijk vermijden. Probeer het na verloop van tijd wel weer uit. Het is mogelijk dat u het voedingsmiddel slechts tijdelijk niet kunt verdragen. Indien u te veel voedingsmiddelen weglaat omdat u ervan overtuigd bent dat ze de oorzaak van de klachten zijn, loopt u het risico dat uw voeding onvolwaardig wordt.
  • Het is bekend dat erg vetrijke voedingsmiddelen of gerechten zoals (slagroom- of mokka) gebak, vet vlees en vette jus, hartige snacks, patat en andere gefrituurde gerechten zoals kroketten en frikadellen klachten kunnen geven.

Meer informatie

Over dit onderwerp is meer informatie beschikbaar, in de folders:

Voor algemene informatie over een galblaasontsteking (cholecystitis) kunt u terecht bij:

  • website van de Maag Lever Darm Stichting (www.mlds.nl)
  • informatie en voorlichtingsfilmpjes over verschillende klachten en aandoeningen (www.ziekenhuis.nl).

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Heerde

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 62 23 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 62 23 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 7390