ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Laserbehandeling van schimmelnagels

Schimmelnagels komen veel voor. Naar schatting heeft ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking één of meer schimmelnagels, voornamelijk gelokaliseerd aan de voeten. Een schimmelnagelinfectie kan onder andere behandeld worden met tabletten. Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van behandeling van schimmelnagelinfectie is laserbehandeling van de nagels. Hieronder wordt de behandeling verder toegelicht.

Schimmelnagelinfectie

Een schimmelnagel (ook wel onychomycose genoemd), is een verdikte, verkleurde en brokkelige nagel. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die in de nagel groeit. Deze schimmel voedt zich met keratine, een proteïne in de nagel. Schimmelkolonies groeien in een vochtige omgeving en dringen het nagelbed in via de buitenkant van de nagel. Een schimmelnagelinfectie kan pijnlijk zijn maar is vooral cosmetisch storend.

Behandelmethode

Lasertherapie is een veilige en effectieve manier voor het bestrijden van de schimmel. De nagel wordt door de behandeling gestimuleerd weer gezond en helder uit te groeien. De laser werkt door middel van warmte. Door de laserstraal wordt de schimmel verhit tot ongeveer 45 graden. Hierdoor wordt de celwand van de schimmel vernietigd en wordt verdere groei van de schimmel gestopt zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. Het behandelde deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel. Uw huidtherapeut is speciaal opgeleid om deze behandeling te verrichten.

Voorbereiding

 • Uw huisarts moet door middel van een kweek de diagnose gesteld hebben dat het om een schimmelnagel gaat.
 • Het is belangrijk dat uw voeten schoon zijn, de nagels kort geknipt en dun gevijld. En dat er geen nagellak of (medische) zalf op de nagels aanwezig is.
 • Tijdens een intakegesprek met de huidtherapeut worden de nagels beoordeeld; het kan zijn dat u het advies krijgt de teennagel(s) voorafgaand aan de laserbehandeling te laten frezen bij een medisch pedicure.
 • Neem schone sokken mee naar uw afspraak!

Verloop van de behandeling

Er worden foto's gemaakt van uw nagels om het behandelresultaat te kunnen evalueren. Tijdens de behandeling wordt een laserstraal langzaam en in een bepaald patroon over het nagelbed bewogen. De laser zorgt voor warmte onder de nagel, midden in de schimmelkolonie. Deze warmte is voelbaar maar wel goed te verdragen. Om er zeker van te zijn dat alle schimmels worden gedood, behandelen wij alle nagels. Per voet duurt een laserbehandeling ongeveer tien tot vijftien minuten.

Thuisadviezen voor na de behandeling

 • Smeer twee keer per dag uw nagels en tenen dun in met Miconazolnitraat-crème.
 • Doe twee keer per dag Miconazolnitraat-poeder in uw sokken en schoenen.
 • Neem voor de behandeling schone, katoenen sokken mee welke reeds gewassen zijn op 60 graden.
 • Draag thuis bij voorkeur alleen katoenen sokken. Geen pantykousjes, synthetische sokken of kunststof schoenen. Deze geven meer transpiratie.
 • Gooi bij voorkeur oude sokken weg, die niet gewassen kunnen worden op 60 graden. Dit om herbesmetting te voorkomen.
 • Gebruik in openbare gelegenheden badslippers en droog na het douchen de huid (tussen de tenen) goed af.
 • Wissel dagelijks van schoeisel.
 • Reinig gebruikte nagelknippers en vijlen.
 • Gooi gebruikte nagellak weg.
 • Was beddengoed op 60 graden voor aanvang van de behandeling.
Let op
Deze adviezen zijn van groot belang voor een effectieve en succesvolle behandeling. Bij een schimmelnagel is het risico op herbesmetting zeer groot!

Resultaten

Omdat nagels langzaam groeien, is verbetering niet direct zichtbaar. Na ongeveer acht weken na de eerste behandeling, worden de eerste resultaten zichtbaar in de vorm van een gezonde, schone en heldere nagelgroei. U heeft in ieder geval twee behandelingen nodig. Afhankelijk van de ernst van de schimmelinfectie kan eventueel een extra behandeling uitgevoerd worden.

Verschijnselen/bijwerkingen

De behandeling kan een heet en branderig gevoel veroorzaken. Maar dit trekt binnen enkele uren weg. Tevens kan een donkere verkleuring onder de nagelplaat verschijnen. Dit verdwijnt binnen enkele weken. Er zijn verder geen bijwerkingen bekend na laserbehandeling van een schimmelnagelinfectie.

Contact

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? De huidtherapeut staat u tijdens een consult of adviesgesprek graag te woord. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Voor een afspraak voor deze behandeling is een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Ook kunt u contact opnemen met het Dermatologisch centrum. Dit kan op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur via telefoonnummer (038) 424 79 52.

Heeft u binnenkort een afspraak? Dan vindt u tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Dermatologisch centrum
Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
Dr. Spanjaardweg 29 (gebouw A)
8025 BT Zwolle
cosmetiek@isala.nl


21 oktober 2015 7932 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht