ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Welkom in het Isala Vrouw-kindcentrum

​Het Isala Vrouw-kindcentrum is het centrum binnen Isala voor zorg aan vrouwen, (aanstaande) moeders, pasgeborenen en kinderen. Wij bieden hoogwaardige specialistische zorg en zijn het grootste geboortecentrum van Nederland. Elke dag werken wij binnen ons centrum met hart en ziel aan het leveren van nog betere zorg, waarbij uw tevredenheid als patiënt voorop staat. Ons motto is dan ook: ‘Wij overtreffen uw verwachtingen!’

In het Vrouw-kindcentrum zijn vier specialismen ondergebracht: Fertiliteit, Verloskunde/Gynaecologie, NICU (Neonatale intensive care unit) en Kindergeneeskunde. Zo kunnen deze specialismen optimaal samenwerken. U en uw partner kunnen in het Vrouw-kindcentrum dan ook terecht om te bevallen, maar ook met alle problemen rond vruchtbaarheid, zwangerschap en voor medische zorg voor uw (pasgeboren) kind.

Binnen het Vrouw-kindcentrum besteden we extra aandacht aan gezinsgerichte zorg. Zo streven wij ernaar een pasgeboren kindje dat ziek is bij zijn of haar moeder en vader te verzorgen en te behandelen. Op termijn willen we ook dat moeders bij hun kinderen op de NICU kunnen liggen, maar het vergt nog wat tijd dit te verwezenlijken.

De specialismen in het Vrouw-kindcentrum

Het Vrouw-kindcentrum bestaat uit de volgende vier afdelingen:

 • Isala Fertiliteitscentrum
 • Afdeling Gynaecologie en Verloskunde
 • NICU
 • Afdeling Kindergeneeskunde.

Hieronder vindt u een korte uitleg over de afzonderlijke afdelingen.

Isala Fertiliteitscentrum

Isala Fertiliteitscentrum is het grootste niet-academische fertiliteitscentrum van Nederland. U kunt bij ons vrijwel alle fertiliteitsonderzoeken en -behandelingen doorlopen. Hierbij staat kwaliteit voorop. Ons team is klein, toegankelijk en betrokken bij uw situatie. Wij verbeteren continu onze zorgprojecten en doen innovatief wetenschappelijk onderzoek. En het belangrijkste: we zetten ons als team volledig in voor uw maximale kans op zwangerschap.

Uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen naar ons Fertiliteitscentrum als uw cyclus onregelmatig is of als u na een jaar onbeschermde gemeenschap nog niet zwanger bent. Wij doen ons best om daarna zo snel mogelijk helder te krijgen:

 • waarom u nog niet zwanger bent
 • hoe groot uw kans is op een spontane zwangerschap
 • of en hoe u kunt worden behandeld.

Op de website van het Fertiliteitscentrum (www.isala.nl/fertiliteit) staat een filmpje met uitleg over verschillende behandelingen: IUI, KID, IVF, ICSI en Ovulatie-inductie.

Afdeling Gynaecologie en Verloskunde

De afdeling Gynaecologie en Verloskunde biedt hoogwaardige specialistische zorg waarbij u als vrouw centraal staat. Dit betekent dat we naast een verlosafdeling met prachtige kraamsuites, waar u en uw partner gedurende de hele bevalling (en zo nodig ook daarna) kunnen verblijven, ook beschikken over een Obstetrische high care. Dit is een intensive care voor vrouwen met een gecompliceerde zwangerschap. Hoogwaardige specialistische zorg vindt ook plaats binnen ons Bekkenbodemcentrum. Hier worden complexe verzakkingsoperaties uitgevoerd, maar kunt u ook terecht voor een laagdrempelige beoordeling van uw klachten door een bekkenfysiotherapeut, uroloog of gynaecoloog.

Naast bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemproblematiek is het Vrouw-kindcentrum ook een gespecialiseerd centrum voor endometriose en menstruatieklachten.

De afdeling Gynaecologie en Verloskunde van Isala is één van de grootste van Nederland. Dankzij deze grootte zien onze specialisten veel patiënten met uiteenlopende klachten, waardoor zij zeer ervaren zijn. Onze omvang zorgt er ook voor dat wij kunnen investeren in de nieuwste technieken en behandelmethoden.

Persoonlijke zorg

Als u bevalt in Isala kunt u rekenen op zorg op maat, waarbij wij er alles aan doen om u zich thuis te laten voelen op onze afdeling. Tijdens de bevalling hebben u en uw partner een eigen kraamsuite met keukentje en badkamer, waar u zo min mogelijk gestoord wordt door de bezigheden op de afdeling. Zo bevalt u met veel privacy, op uw eigen manier en met uw eigen verloskundige. Of met de klinisch verloskundige als u met medische indicatie in Isala bevalt.

Gezinsgerichte zorg

Bij de geboorte van een kind wordt een nieuw gezin geboren. Voor een goede hechting is het belangrijk dat u en uw kind zoveel mogelijk ruimte krijgen om vertrouwd met elkaar te raken. Op de afdeling Verloskunde biedt Isala daarom gezinsgerichte zorg. Dit houdt in dat:

 • de aanstaande moeder vóór, tijdens en na de bevalling verblijft in dezelfde kamer.
 • de partner mag overnachten.
 • de baby na de geboorte verblijft bij de moeder.
 • de ouders zelf bepalen wanneer ze bezoek willen ontvangen.
 • broertjes en zusjes van harte welkom zijn.

Voor een aantal services, bijvoorbeeld overnachting(en) en maaltijd(en) partner, zijn wij genoodzaakt een kleine vergoeding te vragen.

Ons betrokken team van zorgprofessionals zien moeder en baby als één geheel en betrekken alle gezinsleden actief. Hierdoor wordt de onderlinge band verstevigd en went het gezin geleidelijk aan de zorg voor de baby.

Verlos- en kraamkamers

In het Isala Vrouw-kindcentrum zijn 36 kraamsuites. Dit zijn ruime eenpersoonskamers die beschikken over de volgende faciliteiten:

 • slaapbank
 • koelkast
 • magnetron
 • familiehoekje
 • TV
 • Wi-Fi-aansluiting.

Afdeling Neonatologie

Op de Neonatale intensive care (NICU) worden pasgeboren kindjes opgenomen die intensieve zorg en behandeling nodig hebben. De NICU en Obstetrische high care (OHC) vormen samen het Perinatologisch centrum van Isala. Een Perinatologisch centrum biedt intensieve zorg aan zwangeren en pasgeborenen. In Nederland zijn tien van deze centra. De combinatie van een OHC en een NICU treft u maar op twee plekken aan in Nederland, in Veldhoven en in Zwolle.

U krijgt met de NICU te maken als uw pasgeboren kindje intensieve zorg nodig heeft. Redenen hiervoor zijn dat uw kindje:

 • is geboren vóór 32 weken en/of minder weegt dan 1200 gram.
 • problemen heeft met de ademhaling of bloeddruk (verstoorde vitale functies).
 • een ernstige infectie heeft.
 • zuurstofgebrek heeft gehad rondom de geboorte.
 • één of meerdere aangeboren afwijking(en) heeft.
 • ernstige neurologische problemen heeft.
 • extra diagnostiek of observatie nodig heeft.
 • intensief bewaakt moet worden.

Bij de zorg op de NICU houden we zoveel mogelijk rekening met uw kind. Wij willen graag dat uw kind ondanks de noodzakelijke behandeling zo veel mogelijk comfort, rust en stabiliteit ervaart. Als ouder wordt u zo veel mogelijk betrokken bij deze zorg. U kunt hierover meer lezen in onze patiëntenfolder 'Het verblijf op de Neonatale intensive care'.

Afdeling Kindergeneeskunde

Op de afdeling Kindergeneeskunde bieden wij bijzondere zorg voor kinderen. Uw kind verblijft er samen met leeftijdgenoten en de verpleging is speciaal afgestemd op kinderen. Medische handelingen, hoe klein ook, vinden in principe niet plaats op de kamer van uw kind. Zo bieden wij uw kind een veilige omgeving. Ook wordt u als ouder/verzorger zoveel mogelijk betrokken bij de zorg. Prettig voor uw kind en voor uzelf.
Op de afdeling Kindergeneeskunde bieden wij u als ouder de mogelijkheid:

 • om gedurende de gehele dag uw kind te bezoeken.
 • uw kind zelf te verzorgen.
 • bij operaties bij uw kind te blijven tot hij of zij onder narcose is gebracht.
 • om bij uw kind te overnachten (rooming-in).

Kindvriendelijke kwaliteit

Kindvriendelijkheid en kwaliteit staan voorop binnen de afdeling Kindergeneeskunde. We doen veel aan voorlichting en de afdeling biedt allerlei faciliteiten voor kinderen. Denk aan een speelkamer, speeltuin en een theater in het ziekenhuis.

De afdeling Kindergeneeskunde werkt doorlopend aan de kwaliteit van de zorg. We bieden vooruitstrevende mogelijkheden. Voorbeelden zijn:

 • Vervroegd ontslag met sondevoeding. Pasgeboren baby’s die nog sondevoeding krijgen, leren thuis te drinken uit borst of fles. Dit gebeurt onder leiding van de kinderverpleegkundigen.
 • Begeleiding bij borstvoeding door de lactatiekundige. Aan het Amalia kindercentrum is een lactatiekundige verbonden. Zij draagt zorg voor scholing en begeleiding van de kinderverpleegkundige. Zo nodig kan met haar een afspraak worden gemaakt.

De afdelingen van Kindergeneeskunde

Waar wordt uw kind precies behandeld? Dat ligt aan de leeftijd van uw kind en de zorg die hij of zij nodig heeft. Op de verschillende afdelingen wordt uw kind behandeld door gespecialiseerde medewerkers. Op de afdeling Kindergeneeskunde werken kinderartsen en kinderverpleegkundigen die veelal hun eigen aandachtsgebieden hebben. Voorbeelden van aandachtsgebieden zijn allergie, diabetes, astma, voedings- en eetproblemen, neuromusculaire ziekten, reuma en hersenaandoeningen.

Poliklinieken

De poliklinieken van de afdeling Kindergeneeskunde zijn bedoeld voor kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Afhankelijk van de klachten kan uw kind behandeld worden op een van onze poliklinieken. Gaat het om een kleine ingreep, dan wordt uw kind vanuit de polikliniek vaak doorverwezen naar de dagverpleging en shortstay. Ondergaat uw kind een zwaardere ingreep, dan wordt uw kind verpleegd op de verpleegafdeling van de afdeling Kindergeneeskunde.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de verschillende afdelingen binnen het Vrouw-kindcentrum, bezoek dan de website www.isala.nl/vrouwkindcentrum of ga direct naar:
www.isala.nl/fertiliteit
www.isala.nl/gynaecologie
www.isala.nl/verloskunde
www.isala.nl/nicu
www.isala.nl/amaliakindercentrum

Contact

Ook telefonisch kunt u bij ons terecht voor meer informatie. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 tot 17.00 uur:

 • Isala Fertiliteitscentrum, (038) 424 52 25
 • Gynaecologie & Verloskunde, (038) 424 56 04
 • afdeling Neonatologie, (038) 424 52 71
 • Afdeling Kindergeneeskunde, (038) 424 50 50

Mailen mag natuurlijk ook via vrouwkindcentrum@isala.nl.


2 augustus 2017 7972 Ja Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht