ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Sarcoïdose (syndroom van Löfgren)

​Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd. Het is een zeldzame ontstekingsziekte die zich op verschillende manieren kan uiten. Het syndroom van Löfgren is een variant van sarcoïdose. In deze folder leest u over de behandeling van het syndroom van Löfgren.

Het syndroom van Löfgren is te herkennen aan een aantal specifieke klachten. Zo ontstaan er plotseling pijnlijke paarsrode huidafwijkingen, meestal op de onderbenen of de armen. Daarnaast is het gebied rond de enkels vaak gezwollen (met soms ook roodheid). Andere klachten die voor kunnen komen zijn hoesten, kortademigheid, vermoeidheid en temperatuurverhoging. Op de röntgenfoto zijn vaak opgezette lymfeklieren bij de longen te zien.

Oorzaak

Sarcoïdose komt het meest voor in de longen, maar kan ook optreden in de lymfeklieren, de huid, de ogen en de gewrichten. Op de plek in het lichaam waar sarcoïdose ontstaat, verzamelen zich veel afweercellen. Deze afweercellen hopen zich op in kleine knobbeltjes, deze knobbeltjes heten granulomen. De oorzaak van sarcoïdose is nog niet bekend. Het syndroom van Löfgren wordt soms ook wel aangeduid als ‘acute sarcoïdose’ vanwege het plotselinge begin van de klachten. Daartegenover staat de ‘chronische sarcoïdose’ de vormen van sarcoïdose waarbij de klachten geleidelijk ontstaan.

Behandeling

De klachten die het syndroom van Löfgren veroorzaakt, verdwijnen in 80% van de gevallen binnen een tot twee jaar. De kans dat u de ziekte hierna opnieuw krijgt, is zeer klein. Om de gewrichtsklachten te behandelen, kunt u ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s; zoals diclofenac of naproxen) krijgen en zo nodig prednison. De longklachten hoeven lang niet altijd te worden behandeld met medicijnen, vaak verdwijnen de klachten spontaan.

Meer informatie

Voor meer informatie over sarcoïdose verwijzen we u naar de website van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland op www.sarcoidose.nl.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact op met uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog.

De telefoonnummers van de poliklinieken Reumatologie zijn:

  • Isala Zwolle, Kampen en Heerde: (038) 424 27 99
  • Isala Diaconessenhuis Meppel: (0522) 23 33 94

Bent u door de huisarts doorverwezen naar de polikliniek Reumatologie of heeft u een vervolgafspraak? Dan bepaalt u voortaan zelf het best passende moment voor de afspraak. Zie ook: zelf afspraak maken. Bent u verhinderd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.


2 januari 2017 8108 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht