ISALA

Weergave

Om u de beste leesbaarheid te bieden, kunt u hier het lettertype en de achtergrondkleur naar wens aanpassen.

Lettertype


Achtergrond

Richtlijnen voor voeding bij een stent in de slokdarm/maag

​U heeft een stent (=buisje) in uw slokdarm of maag gekregen zodat passage van voedsel mogelijk is. De stent heeft ongeveer de doorsnee van een pink. De stent kan niet bewegen, waardoor het eten als het ware met behulp van de zwaartekracht moet zakken. Onderstaande richtlijnen helpen u te voorkomen dat de stent verstopt raakt.

Algemene adviezen

  • Eet rustig en kauw het eten goed.
  • Drink bij iedere maaltijd. Spoel het eten echter niet weg zonder het goed te kauwen.
    Drinken bij het eten zorgt voor een betere doorstroming van het voedsel.
  • Zit tijdens de maaltijden goed rechtop.
  • Verdeel de maaltijden over de dag. Gebruik naast de drie hoofdmaaltijden iets tussendoor.
  • Gebruik, als u daar last van krijgt, geen grote (warme) maaltijd vlak voor het naar bed gaan.
  • Koolzuurhoudende dranken zoals mineraalwater, cola, sinas e.d. kunnen het opboeren van lucht makkelijker maken. Dit kan opluchting geven.
  • Zorg voor variatie: wissel koude en warme, zoete en hartige gerechten met elkaar af.
  • In het algemeen is het voldoende als u uw voeding fijn snijdt en goed kauwt. Het is niet nodig dat u de voeding fijnmaalt. Verder is het belangrijk dat u de voeding goed gaar kookt.

Voedingsmiddelen die de stent kunnen verstoppen

Sommige voedingsmiddelen geven meer risico op verstopping van de stent. In principe hoeft u deze voedingsmiddelen niet te vermijden. Maar het is belangrijk dat u goed kauwt en dus geen grote stukken doorslikt.

Voedingsmiddelen die de stent kunnen verstoppen zijn:

  • citrusfruit, zoals: citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel
  • vezelige groenten, zoals bijvoorbeeld: asperges, bleekselderij, zuurkool en grove rauwkost
  • kleffe voedingsmiddelen, zoals: (vers) witbrood, niet gare pannenkoek, ontbijtkoek, drop, toffees
  • taai en draderig vlees zoals, runderlapje, rookvlees, rosbief, biefstuk en fricandeau
  • harde stukjes van onrijp of hard fruit, rauwe groente, noten, pinda's, zuurtjes, harde korsten, harde korrels/zaden in brood
  • let er goed op dat u geen stukjes bot of visgraatjes naar binnen krijgt tijdens het eten
  • pas op met het gebruik van groentesoep met grove soepgroente.

Maaltijdsuggesties

Broodmaaltijd    

  • bruinbrood, beschuit, cracker, knäckebröd
  • royaal besmeerd met margarine of roomboter
  • beleg:  kaas, smeerkaas
  • vleeswaren zoals boterhamworst, ham, kip/kalkoenfilet, leverkaas, paté, smeerworst 
  • jam, honing, hagelslag, stroop, pindakaas
  • ei, gekookt, gebakken of als omelet
  • ragout, huzarensalade, zalmsalade, tonijnsalade, sandwichspread
  • drink royaal bij de maaltijden, bijvoorbeeld melk, karnemelk, yoghurtdrank, thee, koffie, vruchtensap.
    Eventueel een schaaltje pap, yoghurt of vla.

Warme maaltijd

  • eventueel enige tijd voor de maaltijd een kopje soep met zeer fijngesneden groenten en vlees
  • stukje vlees, vis, kip of omelet
  • royale portie jus of saus
  • portie gare groenten met een klontje boter of sausje
  • portie aardappelen, gekookt als puree of gebakken of rijst/deegwaren met veel saus
  • schaaltje appelmoes
  • nagerecht zoals, vla, yoghurt, kwark, ijs e.d.

Tussendoor 

  • (volle) melk, karnemelk, (volle) yoghurt, (volle) chocolademelk, (volle) vla e.d.
  • vruchtensap, limonade, frisdrank
  • rijp, zacht fruit
  • koekje, plakje cake, stukje taart, stukje chocola
  • stukje kaas/ worst
  • thee/koffie met suiker en/of melk.

Contact

Heeft u nog vragen over dit dieet, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Diëtetiek. De polikliniek Diëtetiek is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (038) 424 53 27.  

Naam diëtistTelefoonnummer

 


22 april 2015 7930 Nee Nee

Stuur door

Door onderstaande invulvelden in te vullen, stuurt u deze informatie gemakkelijk door.
Aan emailadres*
   
Uw naam Uw emailadres*
   
Bericht