ISALA

Over het centrum

Voor u als ouders/verzorgers biedt het Amalia kindercentrum diverse voorzieningen.

Ouderkamer

Op de afdeling is een ouderkamer, waar u altijd terecht kunt. Bijvoorbeeld om andere ouders te ontmoeten. Of pak gerust een kopje koffie of thee. Op de kamer staat bovendien een koelkast die u mag gebruiken. Naast de speelkamer, tegenover de kinderafdeling, is de Ronald McDonaldhuiskamer. Hier kunt u als ouder de ziekenhuissfeer even vergeten. Ook kunt u er koffie drinken, lezen enzovoort. De Ronald McDonaldhuiskamer is geopend van 9.30 tot 21.30 uur. Meer informatie vindt u op www.isala.nl/RonaldMcDonald.


Ouderparticipatie

Het Amalia kindercentrum wil u als ouder zoveel mogelijk betrekken bij de zorg voor uw (pasgeboren) kind. Het contact tussen u en uw kind is erg belangrijk.

In het geval van een pasgeborene kunt u bijvoorbeeld uw kind aanraken en strelen, of gebruikmaken van de kangoeroemethode. Hierbij ligt het kind eens (of vaker) per dag op de blote borst van de vader of moeder. Verder stimuleren wij u om een deel van de verzorging over te nemen, zodat u uw kindje leert kennen. Luiers verschonen, wassen en temperaturen zijn voorbeelden.

Kinderen die wat ouder zijn kunt u, indien u dit wilt, zelf de dagelijkse verzorging komen geven. Denk aan wassen, verschonen, eten geven of samen eten en nachtkleding aantrekken. Zeker voor jonge kinderen is dit vertrouwd. De verpleegkundigen doen dan de verpleegkundige handelingen.

Overlegt u met hen wanneer u komt en wat de mogelijkheden zijn (deze zijn afhankelijk van de conditie van uw kind).


Meegaan bij onderzoek/operatie

Als uw kind een onderzoek moet ondergaan, kunt u daar als ouder/verzorger bijna altijd bij zijn. Helaas kunnen we niet altijd van tevoren zeggen wanneer een onderzoek precies plaatsvindt. Dit door de (drukke) planningen van de betrokken afdelingen, zoals de röntgenafdeling en het laboratorium. Hiervoor vragen we uw begrip.

Moet uw kind geopereerd worden, dan kunt u in de operatiekamer blijven totdat uw kind slaapt. Een verpleegkundige of pedagogisch medewerker gaat met u mee. Na de operatie mag één van de ouders bij het kind op de uitslaapkamer aanwezig zijn.


Rooming-in

Rooming-in op de afdeling werkt als volgt:

  • Er kan één ouder of verzorger blijven slapen
  • U slaapt op een slaapbank, in de ruimte waar uw kind wordt verpleegd
  • Voor beddengoed, handdoek en washand wordt gezorgd. U kunt op de afdeling douchen
  • Wij zorgen voor een gratis ontbijt; de overige maaltijden regelt u zelf
  • Het is verstandig om niet op blote voeten over de gang te lopen
  • Wilt u gepaste nachtkleding dragen?

Let op: Rooming-in kan vermoeiend zijn

Rooming-in betekent: slapen op een afdeling waar het rumoerig kan zijn. Misschien slapen er nog meer ouders op de kamer waar uw kind (met anderen) verblijft. ´s Nachts komt er regelmatig een verpleegkundige bij uw kind kijken. Als uw kind dan zorg nodig heeft, wordt u daar zoveel mogelijk bij betrokken. Rooming-in kan dus vermoeiend zijn. Zeker voor kraamvrouwen is het belangrijk hiermee rekening te houden. Overdag kunnen deze moeders even rusten. U kunt dit aangeven bij de verpleegkundige, zij helpt u verder.


Ronald McDonald Huis

Voor het Amalia kindercentrum is een Ronald McDonald Huis beschikbaar. Dit ligt op ongeveer vijf minuten lopen van Isala.

Het Ronald McDonald Huis biedt een 'thuis ver van huis' aan gezinnen met een ziek kind. Het contact met ouders, broertjes en zusjes is voor zieke kinderen erg belangrijk. In het Ronald McDonald Huis kan uw gezinsleven een beetje doorgaan. Andere voordelen zijn:

  • Als ouder/verzorger hebt u steun aan het Huismanagement, de vrijwilligers en andere ouders.
  • U kunt ervaringen delen met andere ouders.

Overdag bestaat de mogelijkheid om te verblijven in de huiskamer van het Ronald Mc Donald Huis, deze kamer is op dezelfde verdieping als de verpleegafdeling.

Wilt u met meer personen overnachten in de buurt van uw kind? Ook dan kunt u terecht in het Ronald McDonald Huis. Voor meer informatie, zie www.ronaldmcdonaldhuiszwolle.nl.

Meer informatie over voorzieningen vindt u bij 'Voorzieningen'. ​