Contact

Aangezichtspijn

  1. Aangezichtspijn

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn heeft u aanvallen van heftige pijn in uw gezicht. De pijn zit meestal aan één kant van het gezicht. De pijn ontstaat door een zenuw in uw gezicht. De pijnaanvallen duren kort: minder dan een seconde tot maximaal 2 minuten. Ze voelen soms als elektrische stroomstoten. De pijn kan zo heftig zijn, dat u weinig anders meer kunt doen.

Sommige mensen krijgen een paar keer per dag pijnaanvallen, andere wel tientallen keren per dag. Tussen de pijnaanvallen door heeft u vaak geen pijn en voelt uw gezicht gewoon aan.

De aangezichtspijn kan veel invloed hebben op uw leven. U kunt bijvoorbeeld somber worden. Of u kunt problemen krijgen op uw werk, omdat u zich vaak ziek meldt.

Multidisciplinair team

Het Pijncentrum is er voor patiënten met chronische (langdurige) pijn. In dit centrum werkt een multidisciplinair team, bestaande uit een anesthesioloog, verpleegkundige, revalidatiearts, pijnarts, klinisch psycholoog, neuroloog en een coach. Samen brengen zij uw klachten zo goed mogelijk in beeld en voeren onderzoeken en behandelingen uit. De coach is binnen het team de coördinator. Zij zorgt voor een goede afstemming tussen u als patiënt en het team. Zij is ook uw contactpersoon.

Behandelingen bij aangezichtspijn

Er is een aantal medicijnen die de pijn goed kunnen bestrijden. Bij een aantal patiënten is het effect van deze medicijnen echter te weinig of zijn de bijwerkingen te groot. Dan is een operatie ook een mogelijkheid. Ook kan een radiochirurgische behandeling met een Gamma Knife een goede oplossing zijn.

Isala is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling van aangezichtspijn kan worden uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen. Patiënten uit Noordoost Nederland kunnen voor deze behandeling worden doorverwezen naar Isala. Lees meer bij Bestralen met Gamma Knife.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie de folder over zenuwbehandeling bij aangezichtspijn.

Gerelateerde behandelingen