Contact

Alvleesklierontsteking

  1. Alvleesklierontsteking
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Kenmerken acute alvleesklierontsteking

De alvleesklier is lang en trosvormig en ligt links achter in de bovenbuik, vlak voor de wervelkolom. Aan de onderzijde van de alvleesklier zit de dunne darm. De alvleesklier heeft twee functies namelijk de spijsvertering en het regelen van de bloedsuiker. De spijsverteringsenzymen die de alvleesklier aanmaakt, worden normaal pas in de dunne darm actief. Zo helpen ze het voedsel verteren. Bij een ontsteking aan de alvleesklier gaan de enzymen al in de alvleesklier zelf aan het werk. Dat veroorzaakt schade waardoor de alvleesklier ontstoken raakt.

Acute en hevige buikpijn is de meest kenmerkende klacht bij een acute alvleesklierontsteking. De pijn kan uitstralen naar uw rug, uw zij en uw schouders. Daarnaast kunnen klachten als misselijkheid, braken, koorts en versnelde ademhaling optreden. Na een maaltijd nemen de klachten toe.

Onze expertise

Onze afdeling Maag-, darm- en leverziekten (MDL) is één van de grootste van Nederland. U kunt bij ons terecht voor de behandeling van simpele, complexe en oncologische aandoeningen aan de maag, darm, lever, slokdarm, galwegen en alvleesklier. Jaarlijks zien wij ongeveer 10.000 nieuwe patiënten en 20.000 controlepatiënten.

Door onderzoek, (internationale) nascholing en persoonlijke intervisie zijn wij voortdurend bezig de zorgkwaliteit te verbeteren. Regelmatig kijken specialisten uit andere ziekenhuizen op onze afdeling met ons mee om ervaring op te doen.

Voeding speelt een belangrijke rol in de behandeling van acute alvleesklierontsteking. Daarom krijgt u ook advies van een diëtiste. Samen met uw arts bepalen zij wat u beter niet kunt eten en wat juist wel.

30.000
Aantal patiënten per jaar

Jaarlijks onvangt Isala bij MDL ongeveer 10.000 nieuwe patiënten en 20.000 controlepatiënten.

Onderzoek
Zorgkwaliteit

Door onderzoek, (internationale) nascholing en persoonlijke intervisie zijn wij voortdurend bezig de zorgkwaliteit te verbeteren.

Specialisme en centra