Contact

Aortaklep operatie

  1. Aortaklep operatie

Vervangen of repareren van aortaklep

Hartkleppen kunnen gaan vernauwen of lekken, waardoor ze minder goed sluiten. Hierdoor pompt het hart te weinig bloed door het lichaam. Dit kan leiden tot hartfalen.

Tussen de linkerkamer en de aorta (grote lichaamsslagader) ligt de aortaklep. Als deze klep ziek is, kan deze behandeld worden in Isala Hartcentrum via een openhartoperatie of via een TAVI. TAVI betekent Transcutaneous Aortic Valve Implantation. In het Nederlands noemen we deze operatie een aortaklepoperatie.

Alle patiënten voor een aortaklepoperatie worden besproken in het Hartteam van Isala Hartcentrum. Het Hartteam bestaat uit een cardioloog en een cardiothoracaal chirurg (hartlongchirurg). Zij beoordelen of u behandeld wordt met een openhartoperatie of met een TAVI.

TAVI

Tijdens een aortaklepoperatie (TAVI) wordt uw aortaklep vervangen met een kunstklep via de liesslagader, sleutelbeenslagader of via een kleine opening in de borstwand of het borstbeen. Deze minder ingrijpende operatie kan zonder hartlongmachine worden uitgevoerd. De borstkas hoeft dus niet geopend te worden. Deze operatie is bedoeld voor oudere patiënten, als een openhartoperatie te zwaar is.

Speciale vergunning

Een TAVI wordt in Nederland alleen uitgevoerd in de grotere hartcentra zoals dat van Isala, waar naast cardiologie ook hartchirurgie beschikbaar is. Hiervoor is een speciale vergunning nodig. Als tijdens de TAVI toch problemen ontstaan, is het mogelijk om alsnog een openhartoperatie uit te voeren.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!