Contact

Artrose

  1. Artrose

Slijtage van het kraakbeen

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. In een normaal gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen schuiven. Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Het kraakbeen slijt en de botten gaan tegen elkaar wrijven.

Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn.

Meer dan 1 miljoen mensen

Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar dit hoeft niet. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen. Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

Artrose wordt op veel verschillende manieren behandeld. Afhankelijk van welk gewricht is aangetast, komt u bij een specialist terecht. Bijvoorbeeld de polikliniek reumatologie, het Hand-polscentrum of de Artrosepolikliniek van Orthopedie.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!