Contact

Botontkalking

  1. Botontkalking
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Zwakkere botten

Botontkalking (osteoporose) is een aandoening waarbij de botten zwak worden. In uw skelet wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Bij het ouder worden, neemt de botdichtheid af. Er wordt meer bot afgebroken dan er wordt aangemaakt. Wanneer er veel bot in uw lichaam wordt afgebroken, is er sprake van botontkalking (osteoporose). Uw boten worden brozer en zijn minder sterk dan eerst. Uw botten kunnen veel sneller breken. Hier merkt u niets van (het doet geen pijn), tot u een bot breekt.

Meest voorkomende botbreuken

De meest voorkomende botbreuken door botontkalking zijn botbreuken van de heup, pols en wervels. Iedereen kan het krijgen. Maar het komt vaker voor bij oudere mensen en bij vrouwen.

Behandeladvies

Bij de Fractuur- en Osteoporosepolikliniek wordt u onderzocht op botontkalking. Als blijkt dat u broze botten hebt, krijgt u een behandeladvies. Wanneer uw botten zwakker zijn is het belangrijk om niet te vallen.

Tips om niet te vallen

Ouderengeneeskunde zette een aantal tips voor u op een rijtje om een val te voorkomen.

Leven met Osteoporose

Roelien krijgt na een schouderbreuk door een val van haar paard de diagnose osteoporose. In deze korte film vertelt Roelien wat voor invloed dit op haar leven heeft. Door medicatie en veel bewegen heeft ze er geen last van en kan ze er goed mee leven. Maar ze maakte ook de moeilijke keuze te stoppen met paardrijden. Roelien vertelt ook hoe zij haar eigen ervaringen gebruikt in haar werk. Ze begeleidt als consulent ouderengeneeskunde patiënten met osteoporose bij Isala.

screenshot uit film leven met osteoporose