-
Isala
-
Aandoeningen en behandelingen
-
Brughoektumoren
Wat is een brughoektumor?
Een brughoektumor is een tumor gelegen in de hoek tussen de kleine hersenen en de hersenstam. Deze tumor is bijna altijd goedaardig. Afhankelijk van de klachten, grootte van de tumor en leeftijd van de patiënt wordt de behandeling gekozen.
Een brughoektumor ontstaat uit cellen (Schwanncellen) van de achtste hersenzenuw (de gehoors- en evenwichtszenuw, nervus vestibulocochlearis). Deze achtste hersenzenuw ontspringt uit de hersenstam en loopt naar inwendige gehoorgang. De plaats waar de zenuw ontspringt wordt de brughoek genoemd. Op deze plaats kunnen ook andere soorten tumoren ontstaan, zoals een tumor uitgaande van de hersenvliezen. Dit is een meningeoom en het wordt dan geen brughoektumor genoemd. Een brughoektumor kan eenzijdig (links of rechts) of dubbelzijdig (zowel links als rechts) voorkomen.
Behandeling
Doel van de behandeling is het zoveel mogelijk intact houden van de hersenfuncties voor de lange termijn, stoppen van de groei en/of verwijderen van de tumor. Na het stellen van de diagnose zijn er vier behandelopties, afhankelijk van klachten, grootte en leeftijd:
- Wait & Scan
- Operatie
- Bestralen
- Combinatie van opereren en bestralen
Bestraling met de Gamma Knife
Sinds april 2021 is het mogelijk om in Isala brughoektumoren te bestralen met de Gamma Knife. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling van brughoektumoren kan worden uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen. Patiënten uit Noordoost Nederland kunnen voor deze behandeling worden doorverwezen naar Isala. Lees meer bij Bestralen met Gamma Knife.
Samenwerking met Gelre ziekenhuizen
Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Door deze samenwerking voeren wij speciale operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen uit. Chirurgen die regelmatig dit soort ingewikkelde operaties doen, zijn namelijk meer vertrouwd met de operatie en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis. Dit betekent ook dat neuro-oncologische patiënten worden besproken in een overleg waar de artsen uit beide ziekenhuizen bij aansluiten. Op die manier krijgt u meteen een second opinion en houden de artsen elkaar scherp.