Contact

Bypassoperatie (CABG)

  1. Bypassoperatie (CABG)

Vernauwingen kransslagader

Versmallingen in de kransslagaderen zijn de meest voorkomende oorzaak van een hartaanval. Deze versmallingen noemen we vernauwingen. Met een bypass- of omleidingsoperatie kunnen vernauwingen in de kransslagaders van het hart behandeld worden. De chirurg maakt een of meerdere omleidingen om de kransslagaders die ernstig vernauwd zijn. Dat gebeurt met een (slag)ader uit het eigen lichaam van de patiënt. Zo krijgt het hart weer meer zuurstof. De vernauwing zelf wordt niet behandeld, die blijft bestaan. De medische term voor een bypassoperatie is een Coronary Artery Bypass Grafting (CABG).

Een vernauwing van de kransslagader kan ook behandeld worden met een dotterbehandeling. Als een dotterbehandeling niet mogelijk is, vindt er een bypassoperatie plaats.

Alle patiënten voor een bypassoperatie worden besproken in het Hartteam van Isala Hartcentrum. Het Hartteam bestaat uit een cardioloog en een cardiothoracaal chirurg (hartlongchirurg). Zij bepalen of u behandeld wordt met een bypassoperatie of met een dotterbehandeling.

Ervaren operatieassistenten

In Isala Hartcentrum werken speciaal geschoolde operatieassistenten die de (slag)aderen met een kijkoperatie uit het been halen via twee kleine sneetjes. Hierdoor herstelt de wond sneller en heeft u een minder groot litteken. De operatieassistenten van Isala Hartcentrum hebben veel ervaring met deze techniek. Daar hebben ze ook een internationale award voor ontvangen.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!