Contact

COPD

  1. COPD
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Minder zuurstof

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Begeleiding met e-health

Niet meer voor iedere controle naar het ziekenhuis, maar gewoon vanaf de keukentafel met een iPad contact met een longverpleegkundige. Telemonitoring voor COPD-patiënten wordt binnen Isala steeds verder uitgebreid. Via de digitale wachtkamer kunnen patiënten aangeven dat zij contact zoeken met een longverpleegkundige. Groot voordeel is dat er snel actie ondernomen kan worden als het even minder goed gaat. Je bent er vroeg bij en longaanvallen kunnen vaak voorkomen worden.

Longaanval actieplan

Bij COPD kunt u een longaanval krijgen. U wordt dan extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Dat kunt u als heftig en vervelend ervaren. Wat kan helpen is een Longaanval actieplan. In een Longaanval actieplan staat hoe u een longaanval herkent en wat u kunt doen wanneer de klachten erger worden. Dit Longaanval actieplan maakt u samen met de zorgverlener.