Contact

COPD

  1. COPD

Minder zuurstof

Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Zorg op afstand

Met zorg op afstand hoeft u niet meer voor iedere controle naar het ziekenhuis, maar heeft u gewoon vanaf de keukentafel via een mobiel apparaat contact met een zorgverlener van de polikliniek Longgeneeskunde. Groot voordeel is dat er snel actie ondernomen kan worden als het even minder goed gaat. Zo kunnen we een longaanval vaak voorkomen.

Longaanval actieplan

Bij COPD kunt u een longaanval krijgen. U wordt bijvoorbeeld extra benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Dat kunt u als heftig en vervelend ervaren. Wat kan helpen is een Longaanval actieplan. In een Longaanval actieplan staat hoe u een longaanval herkent en wat u kunt doen wanneer de klachten erger worden. Dit Longaanval actieplan maakt u samen met de zorgverlener.