Contact

Duizeligheid

  1. Duizeligheid

Hoe ontstaat duizeligheid?

Iedereen krijgt voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die zijn lichaam daarbinnen aanneemt. Die informatie krijgen we via de volgende systemen: het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel in de spieren en pezen. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat iemand zijn houding kan aanpassen en zijn evenwicht bewaart.

Elke storing in een van deze systemen kan duizeligheid of evenwichtsklachten veroorzaken. Dit kan een kenmerk zijn van een andere ziekte. Maar duizeligheid kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een hoge of lage bloeddruk, een laag bloedsuikergehalte, angst, depressie of hyperventilatie.

Acute aanval

Vooral een acute aanval in een van de evenwichtsorganen leidt tot heftige duizeligheid met misselijkheid en braken. Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt. De bekendste oorzaken van een acute aanval van duizeligheid zijn:

  • ontsteking van het evenwichtsorgaan. Meestal gaat het om een virale ontsteking na een griepperiode;
  • de ziekte van Ménière;
  • een aanval van migraine (waarbij de duizeligheid vaak gepaard gaat met hoofdpijn);
  • doorbloedingsstoring of bloeding in evenwichtsorgaan;
  • doorbloedingsstoring of bloeding in (kleine) hersenen.

Samen de oorzaak achterhalen

Duizeligheid kan op meerdere manieren behandeld worden. De behandeling hangt af van wat de oorzaak is van uw duizeligheid. Uw eigen verhaal is belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak. Hierover heeft u een eerste gesprek met de KNO-arts. Daarbij bespreken we zoveel mogelijk verschillende oorzaken. Dat betekent dat u misschien ook nog een bezoek brengt aan de fysiotherapeut, maatschappelijk werker of het audiologisch centrum van Isala. Eventueel verwijzen we u door naar een speciaal duizeligheidsspreekuur.

Gerelateerde behandelingen

Meer informatie