Contact

Glioom

  1. Glioom

Wat is een glioom?

Een primaire kwaadaardige hersentumor wordt ook wel een glioom genoemd. Het is een tumor die in de hersenen zelf is ontstaan, omdat de steuncellen van de hersenen (gliacellen) ongeremd zijn gaan delen. Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1.200 volwassen een glioom vastgesteld. Gliomen komen bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor.
Een glioom kan zich alleen verspreiden binnen het centraal zenuwstelsel. Dit soort tumor kan niet uitzaaien naar andere organen in het lichaam. De oorzaak van het ontstaan van kwaadaardige primaire hersentumoren is slechts voor een deel bekend. Tumorgroei ontstaat doordat de celdeling verstoord is. Dit ontstaat altijd door verandering in de genen. De genen vormen het erfelijk materiaal in de cel. Het is nog niet bekend waardoor deze veranderingen ontstaan. Hersentumoren zijn doorgaans niet erfelijk.

Moleculaire genetica

De laatste jaren is er steeds meer kennis over bepaalde eiwitten die aanwezig kunnen zijn op de tumorcellen en over verschillende kenmerken van het DNA (genetische kenmerken) van de tumorcellen. De kennis van deze kenmerken wordt moleculaire genetica genoemd. 
Door het bepalen van deze kenmerken weten artsen meer over hoe de ziekte zich kan ontwikkelen en over de meest geschikte behandeling van de tumor. Uw arts bespreekt met u welke kenmerken in uw situatie van belang zijn.

U leest meer over gliomen in hoofdstuk 2 ‘Hersenen, tumoren en onderzoek’ van het PID Hersentumoren'.

Samenwerking in de regio

Isala, Gelre ziekenhuizen en het Deventer ziekenhuis werken samen aan oncologische topzorg. Door deze samenwerking voeren wij ingewikkelde operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen uit. Dat geldt ook voor operaties in het hoofd. Chirurgen die regelmatig dit soort ingewikkelde operaties doen, zijn namelijk meer vertrouwd met de operatie en hebben daardoor meer ervaring en specialistische kennis. Isala is het neurochirurgisch centrum voor de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen-Zwolle.
Dit betekent ook dat patiënten met een kwaadaardige aandoening aan de hersenen of het ruggenmerg en patiënten met andere tumoren in het hoofd worden besproken in een multidisciplinair overleg. Neurologen, neurochirurgen, bestralingsartsen, pathologen, radiologen en verpleegkundigen bespreken samen welke onderzoeken en behandelingen kunnen plaatsvinden. Artsen uit alle bovengenoemde ziekenhuizen sluiten aan bij dit overleg. Op die manier krijgt u meteen een second opinion en houden de artsen elkaar scherp. “Door ingewikkelde zorg te concentreren, kun je betere zorg bieden”, aldus neuroloog Paul Bienfait van Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Lees meer hierover in het interview met Paul Bienfait.

Vast aanspreekpunt

Patiënten met gliomen krijgen vaak verschillende behandelingen en hebben met meerdere artsen te maken. Kanker maakt veel los en zet de wereld vaak op z’n kop. In Isala Oncologisch centrum werken daarom verpleegkundig specialisten. Zij zijn uw vaste aanspreekpunt. De verpleegkundig specialisten houden spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de werking van de behandeling te controleren. Ze weten ook wat de arts met u heeft besproken en kunnen met u meedenken over de extra zorg die u nodig heeft.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!