Contact

Hartfilmpje

  1. Hartfilmpje

Eerste indruk van het hart

Een hartfilmpje wordt ook wel een elektrocardiogram (ECG) genoemd. Het is een van de eerste onderzoeken die iemand krijgt bij klachten in de borststreek. Een hartfilmpje geeft de elektrische signalen van het hart in een grafiek weer. Het is een snel en eenvoudig onderzoek dat geen pijn doet.

Het hartfilmpje geeft de cardioloog een eerste indruk van de functie van het hart. Op het filmpje kunnen verschillende hartaandoeningen zichtbaar zijn, zoals:

  • hartritmestoornissen;
  • een acuut hartinfarct;
  • een eerder hartinfarct;
  • een vergroot hart;
  • of het hart voldoende zuurstof krijgt.

Een hartfilmpje in de ambulance

Ook in de ambulance kan een hartfilmpje worden gemaakt. Bijvoorbeeld als men vermoedt dat u een hartinfarct heeft. Isala is het eerste ziekenhuis in Nederland waarbij de gegevens uit de ambulance rechtstreeks gekoppeld worden aan uw patiëntendossier in het ziekenhuis. De behandelend arts in het ziekenhuis kan zo de nieuwe gegevens beoordelen én vergelijken met de gegevens die eerder in uw patiëntendossier zijn opgenomen. Hij kan hierdoor al rekening houden met eventuele allergieën voor medicijnen, eerder doorgemaakte hartproblemen of het feit dat u bijvoorbeeld diabetes heeft. Juist als iedere seconde telt, is het snel uitwisselen van gerichte informatie een enorm winstpunt.

Specialisme en centra

Gerelateerde behandelingen

Meer informatie