Contact

Hersenmetastasen

  1. Hersenmetastasen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Wat zijn hersenmetastasen?

Metastasen zijn kwaadaardige gezwellen (tumoren) die komen van een tumor ergens anders in het lichaam (de zogenaamde primaire tumor). Uitzaaiingen ontstaan doordat kwaadaardige cellen zich kunnen verplaatsen via de bloedbaan en/of lymfebaan. Als er sprake is van uitzaaiing naar het hersenweefsel, wordt gesproken van hersenmetastasen. Elke vorm van kanker kan naar de hersenen uitzaaien.

Samenwerking met Gelre ziekenhuizen

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Door deze samenwerking voeren wij speciale operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen uit. Chirurgen die regelmatig dit soort ingewikkelde operaties doen, zijn namelijk meer vertrouwd met de operatie en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis. Dit betekent ook dat neuro-oncologische patiënten worden besproken in een overleg waar de artsen uit beide ziekenhuizen bij aansluiten. Op die manier krijgt u meteen een second opinion en houden de artsen elkaar scherp.

Vast aanspreekpunt

Kanker maakt veel los en zet de wereld vaak op z’n kop. In Isala Oncologisch centrum werken daarom regieverpleegkundigen. Zij zijn uw vaste aanspreekpunt. De regieverpleegkundigen houden spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de werking van de behandeling te controleren. Ze weten ook wat de arts met u heeft besproken en kunnen met u meedenken over de (aanvullende) zorg die u nodig heeft.

Bestralen met de Gamma Knife

Sinds april 2021 is het mogelijk om in Isala hersentumoren te bestralen met de Gamma Knife. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling van hersentumoren kan worden uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen. Patiënten uit Noordoost Nederland kunnen voor deze behandeling worden doorverwezen naar Isala. Lees meer bij Bestralen met Gamma Knife.

Meer lezen?

Bekijk dan onze folder over Hersenmetastasen.

Gerelateerde behandelingen

Meer informatie