Contact

Hyperventilatie

  1. Hyperventilatie
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een aanval van hyperventilatie

Hyperventilatie ontstaat als je te snel of te diep ademhaalt. Vaak wordt dit als erg vervelend ervaren, maar hyperventilatie is niet gevaarlijk.

Hoe herkent u hyperventilatie?

Er zijn twee vormen van hyperventilatie:

  • acute hyperventilatie; de aanval komt plotseling opzetten;
  • chronische hyperventilatie; een constante manier van ademen.

Kenmerken van hyperventilatie zijn bijvoorbeeld een snelle en diepe ademhaling, tintelingen, duizeligheid, misselijkheid, ademnood en hartkloppingen.

Meestal zijn spanningen de reden voor hyperventilatie. Soms heeft het een duidelijke oorzaak, zoals heftige gebeurtenissen. Vaak heeft het te maken met onzekerheid en angst, waardoor u verkeerd gaat ademhalen. Het kan ook zijn dat u te lang door praat zonder op tijd in te ademen.

Wat kunt u zelf doen?

Kalm blijven, ademhalingsoefeningen en afleiding kunnen helpen tijdens een aanval van hyperventilatie.

U kunt bij of na een aanval van hyperventilatie het volgende doen:

  • Als u een aanval heeft of voelt aankomen, probeer dan rustig te ademen. Neem drie seconden om in te ademen en zes seconden om uit te ademen.
  • Zorg dat u vanuit uw buik ademhaalt. Leg eventueel uw hand op de buik om de ademhaling te voelen. Dan kunt u zich beter richten op de ademhaling vanuit uw buik.
  • Soms helpt het om uzelf af te leiden. Doe bijvoorbeeld oefeningen zoals kniebuigingen of hardop gaan lezen.
  • Probeer na een aanval na te gaan waarom u in bepaalde situaties gespannen raakt. Het kan zijn dat u zich daar niet van bewust bent, maar er wel last van krijgt.
  • Het kan helpen wanneer u opschrijft in welke situatie u last krijgt van hyperventilatie. Bespreek dit vervolgens met iemand die u goed kent of met uw huisarts. Dat geeft misschien een andere kijk op uw situatie. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar een logopedist.
Specialisme en centra