Contact

Hypothyreoïde

  1. Hypothyreoïde

Te langzaam werkende schildklier

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig hormoon aan. De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel. De schildklier maakt het hormoon en geeft het af aan het bloed. In het lichaam stimuleert het hormoon de stofwisseling. Door minder schildklierhormoon in het bloed, wordt de stofwisseling dus ook minder gestimuleerd. De stofwisseling is daardoor langzamer.

De oorzaak van hypothyreoïdie is meestal een auto-immuunziekte. Uw lichaam gaat dan antistoffen maken tegen uw eigen schildklier. Als reactie maakt uw schildklier te weinig schildklierhormoon. Uiteindelijk kan de schildklier helemaal stoppen met het maken van schildklierhormoon.

De auto-immuunziekte die het meest voorkomt als oorzaak (90%), is ziekte van Hashimoto. Hierbij stopt de schildklier uiteindelijk helemaal met werken. U houdt deze ziekte levenslang. Het komt vooral voor bij vrouwen.

Schildklierpolikliniek

De Schildklierpolikliniek van Isala is speciaal voor patiënten met schildklieraandoeningen. Een internist-endocrinoloog en een endocrinologie verpleegkundige houden hier een gecombineerd spreekuur.

Specialisme en centra