Een ICD is net als een pacemaker een klein apparaatje dat ervoor zorgt dat uw hart in het normale tempo en ritme blijft pompen. Als extra functie geeft een ICD een inwendige stroomschok om een hartstilstand te voorkomen. Daarom wordt een ICD bij u geplaatst als u een levensbedreigende, onvoorspelbare hartritmestoornis heeft.
Werking ICD
De cardioloog implanteert de ICD onder de huid bij het sleutelbeen. Vanuit de ICD gaan geleidingsdraden door de bloedvaten naar het hart. Deze draden controleren voortdurend of uw hartritme goed is. Wanneer de ICD een snelle hartritmestoornis signaleert, geeft het apparaatje binnen vijftien seconden een schok. Als het nodig is wordt dit met tussenpozen van tien tot vijftien seconden herhaald. Meestal is het hartritme na één of twee schokken weer normaal.
Pacemakerfunctie
Heeft de ICD ook een pacemakerfunctie, dan kan het apparaat bij bepaalde hartritmestoornissen proberen deze te stoppen met een serie snelle prikkels. Van deze prikkels zelf voelt u niets. Als uw hart daar niet op reageert of als de ritmestoornis erger wordt, geeft de ICD alsnog een schok. De ICD met pacemakerfunctie treedt ook in werking bij een te traag hartritme (bradycardie). Het werkt dan als een normale pacemaker. Hier voelt u niets van. Bij een langzame hartritmestoornis probeert de ICD het hartritme te herstellen met een reeks korte en snelle elektrische prikkels.
Thuismonitoring
Bij thuismonitoring worden de gegevens van de ICD vanaf huis verzonden. De ICD-technicus kan met een inlogcode de verzonden gegevens van uw ICD bekijken. Onder andere of er ritmestoornissen zijn geweest en hoe uw ICD hierop heeft gereageerd. Ook zijn technische gegevens zichtbaar, zoals de batterijspanning van uw ICD en het functioneren van de elektroden. Alleen bij bijzonderheden wordt er contact met u opgenomen.
Specifieke kennis
In Isala Hartcentrum is veel ervaring. In geen ander hartcentrum in Nederland worden jaarlijks zoveel ICD’s geplaatst als in Isala. Daarom doet Isala Hartcentrum regelmatig mee aan onderzoeken. Daar profiteren onze patiënten van. Waar patiënten ook van profiteren is de specifieke kennis die het team inmiddels heeft opgebouwd in het oplossen van problemen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van electroden bij een draadbreuk of infecties.
U krijgt in overleg met uw cardioloog een ICD. Hoe kunt u zich voorbereiden en wat kunt u verwachten tijdens uw verblijf in het ziekenhuis?
Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van de voorbereidingen, de ingreep, onze afdeling en de dagelijkse handelingen.
Opname
Uw opnamedatum is onder andere afhankelijk van de planning en de vooronderzoeken. Een week voor de geplande opname krijgt u van ons telefonisch bericht. Ook krijgt u instructies over wat u moet doen met uw medicijnen.
Aanmelden
Op de dag van de implantatie van uw ICD meldt u zich aan bij de Centrale balie in de Centrale hal. De medewerker van de Centrale balie vraagt u plaats te nemen op een van de bankjes in de Centrale hal.
Gastvrouw of - heer
Een gastvrouw of -heer haalt u op en begeleidt u verder tijdens de vooronderzoeken.
Bloedafname
U gaat naar de Bloedafname om bloed te laten prikken.
Shortstay
De gastvrouw of -heer meldt u aan bij de secretaresse van de afdeling Shortstay.
Opnamegesprek
De verpleegkundige gaat met u in gesprek over de opname. Zij vraagt u onder andere een recent medicatieoverzicht van uw apotheek te overhandigen.
Controles
De verpleegkundige meet uw bloeddruk, hartslag en temperatuur.
Physician assistant
De physician assistant bespreekt met u of u de informatie heeft begrepen die u vóór de opname heeft gekregen. Ook bereidt hij u verder voor op de ingreep.
Wachtruimte
U wacht, eventueel samen met een familielid, op de afdeling tot u wordt opgehaald om u klaar te maken voor de ingreep. U krijgt dan onder andere een jasje van het ziekenhuis aan.
Infuus
De verpleegkundige brengt een infuus in uw arm. Via het infuus krijgt u straks antibioticum toegediend. Ook na de ingreep krijgt u nogmaals antibioticum.
Hartkatheterisatiekamer
De verpleegkundige brengt u in uw bed naar de hartkatheterisatiekamer, waar de ingreep plaatsvindt.
Zandzakje
U krijgt gedurende enkele uren een zandzakje op de wond om de kans op een nabloeding te verminderen. Ook inspecteert de verpleegkundige regelmatig uw wond.
Familie
De verpleegkundige belt met uw familie.
Eten en drinken
U krijgt wat te eten en te drinken.
Bezoek physician assistant
U krijgt bezoek van de physician assistant, die u informeert hoe de ingreep is verlopen.
ICD meten
Op de dag na de ingreep meet de technicus uw ICD door.
Pasje
U krijgt een pasje met technische gegevens van uw ICD.
Contact
Als de ingreep zonder complicaties is verlopen, is het gebruikelijk dat u de dag na de ingreep naar huis mag. Na een gesprek met de verpleegkundige ontvangt u een kaartje met informatie en telefoonnummers in welke gevallen u contact op kunt nemen.
Thuismonitoring
Maakt u gebruik van thuismonitoring? Een speciale mobiele telefoon verzendt dagelijks automatisch gegevens over uw hartritme, bloeddruk en gewicht naar het ziekenhuis. De ICD-technicus in het ziekenhuis kan deze gegevens op afstand bekijken.
Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.