Contact

Incontinentie

  1. Incontinentie

Onwillekeurig urineverlies

Incontinentie houdt in: onwillekeurig urineverlies, ofwel ‘je plas niet meer op kunnen houden’. Het is geen ziekte, maar het gevolg van een verstoring van de vulling van de blaas of van problemen tijdens de lozing van urine. Meestal werken de blaasspier, de plasbuisspieren, of de bekkenbodemspieren niet goed meer. Dit kan allerlei oorzaken hebben. In ons land hebben ruim 600.000 mensen incontinentieklachten. Iedereen kan ermee te maken krijgen: jong, oud, man of vrouw.

Vormen van incontinentie

Niet iedereen heeft last van dezelfde vorm van incontinentie. Er zijn drie soorten die elk specifieke klachten geven: 

  • Inspanningsincontinentie: u verliest urine bij lichamelijke inspanning, zoals traplopen, tillen, hoesten, niesen, lachen en plotselinge houdingveranderingen. 
  • Aandrangincontinentie: u wordt plotseling overvallen door de drang om te plassen en u moet heel vaak plassen. 
  • Overloop- of druppelincontinentie: u verliest urine zonder dat u aandrang heeft gevoeld om te plassen. Dit urineverlies ontstaat door een overvolle blaas.

Droogbed- en bekkenbodemcentrum

Het Droogbed- en bekkencentrum houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van bedplassen, incontinentie of klachten aan de bekkenbodemspieren bij zowel kinderen als volwassenen. Het Droogbed- en bekkencentrum biedt zowel poliklinische, klinische als dagbehandelingen. In het Droogbed- en bekkencentrum werkt een multidisciplinair team van continentieverpleegkundigen, (kinder-)bekkenfysiotherapeuten, sociaalpedagogisch werkers, een (kinder-)uroloog, kinderarts en kinderpsycholoog nauw samen bij de behandeling.

Specialisme en centra