Contact

Liesbreuk

  1. Liesbreuk
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uitstulping van het buikvlies

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies of buikvet door de buikspieren ter hoogte van de lies. De buikwand bestaat uit spieren en peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. Door de zwakke plek kan een stukje buikvlies en soms ook een stukje darm tussen de spierlagen uitpuilen. De zwakke plek in de buikwand heet een breukpoort. De uitstulping van het buikvlies heet de breukzak.

Eén op de vier mannen

Een liesbreuk komt vaak voor, één op de vier mannen wordt er aan geopereerd. Vrouwen krijgen minder vaak een liesbreuk. Met behulp van een operatie herstelt de chirurg een liesbreuk. Meestal is dat een kijkoperatie. Lukt dat niet dan adviseert de chirurg een klassieke liesbreukoperatie.

Alles op één dag ("single visit")

De meeste liesbreukoperaties vinden plaats in Isala Diaconessenhuis. Door de operatie op één locatie te doen, is de wachtlijst flink afgenomen. Heeft u geen andere aandoeningen en gebruikt u geen medicijnen dan is ook vaak de zogenoemde “single visit” een mogelijkheid. Dit betekent alles op één dag zoals gesprek met de verpleegkundige, de chirurg en de anesthesioloog. Dat scheelt een rit naar het ziekenhuis.

Tijdelijk geen "single visit" mogelijk

De coronacrisis heeft voor lange wachtlijsten gezorgd. Vooral voor patiënten die wachten op een operatie. Hierdoor bieden wij voorlopig - zeker tot half december 2021 -  geen "single visit" aan voor liesbreukoperaties.

Voor de overige liesbreukzorg geldt; u bent - na verwijzing door de huisarts - van harte welkom op onze polikliniek. Een van onze chirurgen beoordeelt uw vermoedelijke liesbreuk, bespreekt het behandelplan met u en bepaalt de urgentietermijn. Als uw ingreep op medische gronden op korte termijn moet gebeuren, dan zal de operatie de komende maanden worden ingepland. Als uw operatie noodzakelijk is, maar niet zeer urgent is, is de wachttijd momenteel opgelopen tot zeker 6 maanden.

Specialisme en centra