Contact

Liesbreuk

  1. Liesbreuk
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Uitstulping van het buikvlies

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies of buikvet door de buikspieren ter hoogte van de lies. De buikwand bestaat uit spieren en peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. Door de zwakke plek kan een stukje buikvlies en soms ook een stukje darm tussen de spierlagen uitpuilen. De zwakke plek in de buikwand heet een breukpoort. De uitstulping van het buikvlies heet de breukzak.

Eén op de vier mannen

Een liesbreuk komt vaak voor, één op de vier mannen wordt er aan geopereerd. Vrouwen krijgen minder vaak een liesbreuk. Met behulp van een operatie herstelt de chirurg een liesbreuk. Meestal is dat een kijkoperatie. Lukt dat niet dan adviseert de chirurg een klassieke liesbreukoperatie.

Alles op één dag

De meeste liesbreukoperaties vinden plaats in Isala Diaconessenhuis. Door de operatie op één locaties te doen, is de wachtlijst flink afgenomen. Heeft u geen andere aandoeningen en gebruikt u geen medicijnen dan is ook vaak de zogenoemde “single visit” een mogelijkheid. Dit betekent alles op één dag zoals gesprek met de verpleegkundige, de chirurg en de anesthesioloog. Dat scheelt een rit naar het ziekenhuis.

Specialisme en centra