Contact

Liesbreuk

  1. Liesbreuk

Uitstulping van het buikvlies

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies of buikvet door de buikspieren ter hoogte van de lies. De buikwand bestaat uit spieren en peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. Door de zwakke plek kan een stukje buikvlies en soms ook een stukje darm tussen de spierlagen uitpuilen. De zwakke plek in de buikwand heet een breukpoort. De uitstulping van het buikvlies heet de breukzak.

Eén op de vier mannen

Een liesbreuk komt vaak voor, één op de vier mannen wordt er aan geopereerd. Vrouwen krijgen minder vaak een liesbreuk. Met behulp van een operatie herstelt de chirurg een liesbreuk. Meestal is dat een kijkoperatie. Lukt dat niet dan adviseert de chirurg een klassieke liesbreukoperatie.

Alles op één dag ("single visit")

De meeste liesbreukoperaties vinden plaats in Isala Meppel. Door de operatie op één locatie te doen, is de wachtlijst flink afgenomen. Heeft u geen andere aandoeningen en gebruikt u geen medicijnen dan is ook vaak de zogenoemde “single visit” een mogelijkheid. Dit betekent alles op één dag zoals gesprek met de verpleegkundige, de chirurg en de anesthesioloog. Dat scheelt een rit naar het ziekenhuis.

Wachttijd liesbreukoperaties
Helaas is de wachttijd voor een liesbreukoperatie lang. Dit komt doordat we in de coronaperiode veel operaties en behandelingen moesten uitstellen. Hierdoor is een wachtlijst ontstaan. Als uw huisarts uw situatie ernstig (urgent) vindt, kan hij of zij u evengoed naar onze polikliniek verwijzen. Tijdens uw afspraak op de polikliniek beoordeelt een chirurg uw vermoedelijke liesbreuk. Als de uitkomst is dat u geopereerd moet worden, bespreekt de chirurg met u wanneer de operatie moet plaatsvinden.
Als uw situatie niet ernstig is, raden wij u aan even te wachten. Op onze website kunt u altijd de actuele wachttijden vinden.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!