Contact

Liesbreuk

  1. Liesbreuk

Uitstulping van het buikvlies

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies of buikvet door de buikspieren ter hoogte van de lies. De buikwand bestaat uit spieren en peesbladen, onderhuids vetweefsel en de huid. Door de zwakke plek kan een stukje buikvlies en soms ook een stukje darm tussen de spierlagen uitpuilen. De zwakke plek in de buikwand heet een breukpoort. De uitstulping van het buikvlies heet de breukzak.

Eén op de vier mannen

Een liesbreuk komt vaak voor, één op de vier mannen wordt er aan geopereerd. Vrouwen krijgen minder vaak een liesbreuk. Met behulp van een operatie herstelt de chirurg een liesbreuk. Meestal is dat een kijkoperatie. Lukt dat niet dan adviseert de chirurg een klassieke liesbreukoperatie.

Alles op één dag ("single visit")

De meeste liesbreukoperaties vinden plaats in Isala Meppel. Door de operatie op één locatie te doen, is de wachtlijst flink afgenomen. Heeft u geen andere aandoeningen en gebruikt u geen medicijnen dan is ook vaak de zogenoemde “single visit” een mogelijkheid. Dit betekent alles op één dag zoals gesprek met de verpleegkundige, de chirurg en de anesthesioloog. Dat scheelt een rit naar het ziekenhuis.

Wachttijd liesbreukoperaties
De wachttijd voor een liesbreukoperatie is helaas nog lang. Onze wachtlijst is ontstaan in de coronaperiode waarin we veel geplande operaties en behandelingen hebben moeten uitstellen. Als uw huisarts uw indicatie als urgent aanmerkt, bent u van harte welkom op de polikliniek. Een van onze chirurgen beoordeelt uw vermoedelijke liesbreuk, bespreekt het behandelplan met u en bepaalt de urgentietermijn. Als uw ingreep op medische gronden op korte termijn moet gebeuren, dan zal de operatie de komende maanden worden ingepland.

Als uw indicatie niet urgent is adviseren wij u even te wachten, totdat wij deze zorg weer mogen gaan bieden. Wel vinden wij het belangrijk transparant te zijn in onze wachttijden voor een operatie. Op de website kunt u altijd de actuele wachttijd vinden.

Tijdelijk geen "single visit" mogelijk
De coronacrisis heeft voor lange wachtlijsten gezorgd. Hierdoor bieden wij voorlopig geen "single visit" aan voor liesbreukoperaties.

Specialisme en centra

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!