Contact

Lipoedeem

  1. Lipoedeem

Vetophoping onder de huid

‘Oedeem’ betekent ophoping. Lipoedeem is een onregelmatige ophoping van vet onder de huid, die leidt tot klachten. De ophoping van vet komt meestal voor op de benen of armen. Minder vaak komt het voor op de buik, borsten of in het gezicht. Het ontstaat vaak rondom de pubertijd.

Waardoor lipoedeem ontstaat is niet bekend. Wel weten we dat het vooral voorkomt bij vrouwen. Meestal zijn er meerdere familieleden die er last van hebben.

Lipoedeem leidt vaak tot klachten van pijn en een zwaar gevoel. Een dermatoloog kan vaststellen of iemand lipoedeem heeft. Lipoedeem gaat vaak samen met lymfoedeem of spataderen. Als er een vermoeden is op lipoedeem, is het belangrijk om eerst uit te sluiten of iemand last heeft van lymfoedeem of spataderen.

Behandelingen

Lipoedeem is niet te genezen. De behandeling richt zicht op het verminderen van de klachten en het vermeerderen van lichamelijke activiteiten. Dat betekent dus veel bewegen, gezond eten en drinken, afvallen als dat nodig is en het dragen van speciale elastische kousen. Sommige patiënten kiezen uiteindelijk voor liposuctie, waarbij vetweefsel wordt verwijderd. Maar dit is een dure behandeling, die niet altijd vergoed wordt door uw verzekeraar. Isala Dermatologisch centrum biedt geen liposuctie aan bij lipoedeem.

Leven met lipoedeem is niet altijd gemakkelijk. Het kan leiden tot onzekerheid of andere psychische en sociale problemen. Belangrijk is om dit te bespreken met uw (huis)arts of iemand in uw omgeving.

U kunt zelf bijdragen aan een goed resultaat van de behandeling door vooral voldoende te bewegen en te sporten. Daardoor voorkomt u dat de klachten erger worden.

Kwaliteit

In het Flebologisch centrum werken dermatologen die gespecialiseerd zijn in het diagnosticeren van lipoedeem. Ook sluiten zij met behulp van een echo van de bloedvaten andere ziekten uit, zoals lymfoedeem of spataderen. Uw huisarts kan u naar het Flebologisch centrum verwijzen als er een vermoeden bestaat op lipoedeem.

Meer informatie

Folders