Contact

Longkanker

  1. Longkanker

Kwaadaardig gezwel

‘Kanker’ is een verzamelnaam voor veel ziekten met een gemeenschappelijke eigenschap: een ongecontroleerde deling van lichaamscellen. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld in de longen.

Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mensen longkanker. Bij longkanker groeit er een kwaadaardig gezwel (tumor) in een long. Er kunnen cellen van het gezwel losraken en ergens anders in het lichaam terechtkomen. Bijvoorbeeld in de hersenen, botten of lever. Daar kunnen ze weer uitgroeien tot tumoren. Dit zijn uitzaaiingen. De meeste mensen met longkanker krijgen pas laat klachten. De kanker is dan vaak al uitgezaaid.

Longkanker kan worden behandeld met bestraling (radiotherapie), een operatie, chemotherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie.

Onderzoeken op één dag

Als op de longfoto of de CT-scan van uw longen een afwijking is te zien, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk duidelijkheid. Daarom plannen wij in één dag zoveel mogelijk onderzoeken in. Een week later hoort u wat de uitslag is en stelt de arts een behandelplan voor.

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.