Contact

Lymfoedeem

  1. Lymfoedeem
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Vochtophoping onder de huid

‘Oedeem’ betekent vochtophoping. Lymfoedeem is een ophoping van vocht en eiwitten onder de huid. Deze ophoping ontstaat door een storing in het lymfestelsel, waardoor de afvoer van lymfevocht minder goed is. Het lymfestelsel heeft een belangrijke taak in het reinigings- en afweersysteem. De lymfeklieren in de liezen, oksels en de hals werken als een soort filters voor het kapotmaken van afvalstoffen in het lichaam. Bij lymfoedeem is de kans groter op wondroos (erysipelas), huidklachten en gewrichtsklachten.

Een beginnend lymfoedeem geeft een moe en zwaar gevoel in uw arm of been, waarbij ook tintelingen kunnen voorkomen. Sommige mensen ervaren een afknellend gevoel. Soms kan een arm, been, voet of hand in één keer dikker worden. Bij al deze verschijnselen is het belangrijk dat u actie onderneemt om te voorkomen dat het lymfoedeem erger wordt.

Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem.
    Het lymfoedeem is aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven bulten of verdikkingen kunnen ontstaan.
  • Secundair lymfoedeem.
    Het lymfestelsel is beschadigd. Oorzaken hiervan kunnen zijn:
    ontstekingen (erysipelas/wondroos, cellulitis, ontsteking na operatie), langere tijd bestaan van spataderen (varices), trombose, operatie, kanker of de behandeling daarvan.

Behandelingen

Bij de behandeling van lymfoedeem zijn er verschillende therapieën op hetzelfde moment of apart mogelijk. Het doel is om zoveel mogelijk afname van oedeem te bereiken. Ook krijgt u tips voor de verzorging van uw huid of tips om uw manier van leven aan te passen.

U kunt zelf bijdragen aan een goed resultaat van de behandeling door voldoende te bewegen en te sporten. Dit zorgt er voor dat u minder makkelijk in gewicht toeneemt en dat de lymfeklieren hun werk doen. Daardoor hoopt er minder vocht op in uw benen en armen.

Kwaliteit

In het Dermatologisch centrum werken huid- en oedeemtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van lymfoedeem. Tijdens de eerste afspraak zetten we uw klachten op een rij en stellen we een persoonlijk behandelplan op. Door een goede afstemming en samenwerking met de dermatologen kunnen we u zo goed mogelijke zorg geven.

Meer informatie