Contact

Macula pucker

  1. Macula pucker

Plooien in het netvlies

Het voorste gedeelte van het oog bestaat uit het hoornvlies (het heldere gedeelte), de ooglens en de iris (het gekleurde gedeelte). Het doel van deze structuren is om het beeld scherp te stellen op het netvlies. Het netvlies is de lichtgevoelige laag aan de achterkant van het oog. Uw netvlies zet het licht om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Uw hersenen maken hier een beeld van. Het midden van het netvlies wordt de macula (gele vlek) genoemd. Met dit deel van het netvlies kunnen we het scherpst zien. Door meestal onbekende redenen kan er een vliesje over de macula heen groeien. Dit vliesje kan gaan samentrekken, waardoor er plooien in het, normaal gesproken gladde, netvlies ontstaan. Dit wordt een macula pucker genoemd.

Bij een macula pucker kunt u een vervormd beeld zien (de badkamertegels lopen bijvoorbeeld niet meer recht maar golvend). Ook kan uw beeld waziger worden. Deze klachten kunnen langzaam verergeren. Een macula pucker kan leiden tot slechtziendheid, maar leidt niet tot blindheid.

Welkom in het Retinacentrum

 

Als u door de oogarts in Isala wordt doorverwezen naar het Retinacentrum, kunt u snel bij ons terecht voor uw afspraak. Tijdens uw vervolgafspraken mag u een strakke planning van ons verwachten. Uw arts rekent op uw komst en behandelt u op de afgesproken tijd. Als u tijdens uw behandeling moet wachten – bijvoorbeeld om oogdruppels in te laten werken – staat onze wachtruimte met hoge comfortabele stoelen tot uw beschikking. U krijgt een kopje koffie of thee met iets lekkers, en u kunt gratis gebruik maken van ons Wifi netwerk.

 

Specialisme en centra