Contact

Myocardscan

  1. Myocardscan
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Scan van de hartspier

Myocard is een ander woord voor hartspier. Een myocardscan is dus een scan van de hartspier. Dit onderzoek wordt gedaan om beelden te maken van de doorbloeding van uw hartspier. Zo kan een (dreigend) zuurstoftekort in uw hart worden opgespoord. Ook kan de scan helpen om vernauwde kransslagaders vast te stellen. De beelden worden gemaakt door een SPECT-camera terwijl u ligt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op locatie Isala Diaconessenhuis Meppel. Dit is het onderzoekscentrum voor alle mogelijke hartonderzoeken.

Fotoboek

Soms zeggen foto’s meer dan woorden. Daarom hebben we een fotoboek over de myocardscan gemaakt. Zo weet u precies wat u tijdens het onderzoek kunt verwachten en kunt u zich goed voorbereiden.

Specialisme en centra

Myocardscan

In overleg met uw cardioloog krijgt u een myocardscan. Hierbij wordt bekeken of er een (dreigend) zuurstoftekort in het hart is. Door middel van een SPECT-camera worden er beelden gemaakt van de doorbloeding van de hartspier (myocard). Ook helpt de scan bij het vaststellen of u vernauwde kransslagaders heeft.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het onderzoek en wat kunt u verwachten tijdens uw verblijf in het ziekenhuis? Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van de voorbereidingen, de ingreep, onze afdeling en de dagelijkse handelingen.

Scan

Voorbereiding

De doktersassistent(e) benadert u één à twee werkdagen voor het geplande onderzoek telefonisch. Zij/hij stelt u nog enkele vragen. Ook is er dan gelegenheid zelf vragen te stellen.

Telefonisch contact

Aanmelden

 

U meldt zich aan met uw identiteitsbewijs bij de aanmeldzuil in de Centrale hal. Op het scherm en uw ticket verschijnt hoe laat wij u op de afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde (V4.5).

 

Aanmeldzuil

Balie

 

Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen. Het is verstandig een bekende mee te nemen, omdat u na het onderzoek niet zelf mag autorijden.

 

Aanmelden bij de balie

Wachtruimte

De doktersassistent(e) haalt u op uit de wachtruimte.

Verpleegkundige loopt met de patiënt naar de kamer

Verloop onderzoek

De doktersassistent(e) informeert u over het verloop van het onderzoek. Uw bloeddruk wordt gemeten en u overhandigt een actueel medicatieoverzicht van uw apotheek en de ingevulde vragenformulieren.

Gesprek met verpleegkundige

Laborant

De doktersassistent(e) brengt u naar de wachtruimte voor het onderzoek. Het is niet mogelijk iemand mee te nemen naar de wachtruimte. U wordt opgehaald door de laborant.

Wachtruimte

Inspanningsonderzoek

U krijgt een inspanningsonderzoek. U wordt aangesloten op ECG-apparatuur. De laborant spuit een medicijn (voor nabootsen inspanning) en radioactieve vloeistof in via een infuus. Gedurende 6 minuten knijpt u in balletjes, voor verminderen van bijwerkingen.

Onderzoek

45-60 minuten wachten

Het infuus blijft altijd zitten. U wacht nu 45 tot 60 minuten. U krijgt een halve reep chocolade of een boterham met kaas (minder last van lever/ galblaas bij het maken van de foto's).

Chocolade eten

Foto's

Na de wachttijd worden foto's gemaakt. De SPECT-CT camera vangt de straling van de toegediende radioactieve stof op. Zo ontstaat een beeld van uw hart en bloedvoorziening van het hart.

Scan

Beoordelen foto's

De opnames duren ongeveer 15 minuten. Na het onderzoek neemt u weer plaats in de wachtruimte. De nucleaire geneeskundige en cardioloog beoordelen de foto’s en bekijken of eventuele vervolgonderzoeken nodig zijn.

Beelden bekijken

CT onderzoek

Er kan ook een CT onderzoek van de kransslagaders nodig zijn om te beoordelen of er vernauwingen zitten in de kransslagaders. Hiervoor wordt de hartslag gemeten omdat deze tijdens het onderzoek rustig moet zijn. Bij de foto's wordt dan ook een contrastvloeistof ingespoten.

Hartslag voelen

Weer naar huis

Als het onderzoek klaar is, kan uw partner of een familielid u ophalen. Daarna mag u naar huis. Een nucleair geneeskundige en een cardioloog beoordelen alle foto’s die van uw hart zijn gemaakt. De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist.

 

In de lift
Scan
Telefonisch contact
Aanmeldzuil
Aanmelden bij de balie
Verpleegkundige loopt met de patiënt naar de kamer
Gesprek met verpleegkundige
Wachtruimte
Onderzoek
Chocolade eten
Scan
Beelden bekijken
Hartslag voelen
In de lift

Meer informatie