Contact

Nierstenen

  1. Nierstenen

Pijnklachten

Nierstenen zijn stenen in de nier. Ieder mens maakt regelmatig stenen aan in de vorm van gruis. Dit niergruis geeft echter bijna nooit problemen, doordat die hele kleine steentjes gemakkelijk en ongemerkt met de urine het lichaam verlaten. Wanneer de steentjes groter zijn, kan iemand klachten krijgen. Bijvoorbeeld vage pijn achter in de rug of in de flanken, tot golven van felle pijn (koliekpijn). Deze pijn kan uitstralen naar de buik en de geslachtsdelen. Typisch is de zogenaamde bewegingsdrang tijdens een dergelijke pijnaanval. Stilzitten lukt dan niet. Ook kan er bloed bij uw urine zitten.

Soms is er een specifieke oorzaak aan te wijzen, zoals een zeer eiwitrijk dieet, een infectie van de urinewegen, een specifieke afwijking of ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn), en de inname van bepaalde geneesmiddelen. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Nierstenen plast u vaak spontaan uit. Als dit niet lukt met behulp van medicatie is vaak een operatie nodig.

Samenwerking

Nierstenen doen enorm zeer. Daarom vinden de urologen het belangrijk dat iemand zo snel mogelijk geopereerd wordt, als een behandeling met medicijnen niet lukt. Dankzij een goede samenwerking tussen de OK, anesthesie en urologie lukt dat bijna altijd.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders