Contact

Operatie van een hersentumor

  1. Operatie van een hersentumor

Craniotomie

Het woord ‘craniotomie’ komt uit het Latijn en betekent: openen van de schedel (cranio). Het is een operatie die ingezet kan worden bij de behandeling van hersentumoren.

Tijdens deze operatie maakt de neurochirurg een luikje in de schedel. Een craniotomie kan plaatsvinden om:

  • een stukje hersenweefsel te verwijderen voor onderzoek (open biopsie).
  • zoveel mogelijk tumorweefsel te verwijderen (tumorresectie). Ook dit weefsel wordt onderzocht.

Doel van de operatie

Na een open biopsie kan een definitieve diagnose worden gesteld. Het weefsel dat is weggehaald wordt voor onderzoek opgestuurd naar de patholoog.

Als tijdens de craniotomie een groot gedeelte van de tumor wordt verwijderd (tumorresectie), is de operatie meteen onderdeel van de behandeling. Door de tumorresectie kan ook de druk binnen in de schedel opgeheven worden. Door het opheffen van deze druk, kunnen verschijnselen als hoofdpijn, krachtvermindering, problemen met praten en gedragsveranderingen verdwijnen of minder worden.

De operatie: drie manieren

De neurochirurg kan op drie manieren zo nauwkeurig mogelijk bepalen waar de kwaadaardige cellen zich bevinden. Dat is belangrijk om de gezonde cellen zo min mogelijk te beschadigen tijdens de operatie.

Neuronavigatie

Bij deze methode wordt op de dag voor de operatie een MRI gemaakt. Tijdens de operatie wordt met camera’s vastgelegd waar de neurochirurg precies opereert. Deze beelden worden gekoppeld aan de MRI-beelden. Daardoor krijgt de neurochirurg zo goed mogelijk informatie over de plaats van het tumorweefsel en de plaats waar hij opereert.

Gliolan of 5 ALA

Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van de stof gliolan of 5 ALA. Het heeft fluorescerende eigenschappen: het kan oplichten. De stof gliolan wordt vooral door de tumorcellen opgenomen. Tijdens de operatie wordt gebruik gemaakt van een speciaal filter op een microscoop. De gliolan licht op. Hierdoor weet de neurochirurg waar het tumorweefsel zich bevindt.

Wakker tijdens craniotomie

In sommige situaties stelt de neurochirurg voor u te opereren terwijl u wakker bent. Tijdens de operatie prikkelt de neurochirurg het hersenweefsel dat misschien ziek is. Daardoor kan de functie van dat weefsel als het ware tijdelijk worden uitgeschakeld. U kunt dan bijvoorbeeld uw arm niet optillen of niet goed tot tien tellen. Door met u te praten tijdens de operatie, wordt dit getest. Als tijdelijke uitval van een functie wordt waargenomen, weet de chirurg dat hij dit geprikkelde weefsel niet kan verwijderen.
Voor deze operatie krijgt u een speciale voorbereiding.

Meer informatie

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!